Birleşmiş Milletler teşkilatı tarafından 17 Kasım günleri
(Dünya Komşular Günü) olarak ilan edilmiştir.
Birleşmiş Milletlerin ancak 1995 yılında akıl ettiği
KOMŞULARLA
ilgili olarak 15 asır önce
Dinimizin büyük önderi HAZRET-İ MUHAMMED MUSTAFA’NIN (O’na, al ve ashabına salat ve selam olsun) hadis-i şeriflerinin ışığında KOMŞULUK HUKUKUNU dile getirmek istedik.
İşte, komşulukla ilgili hadis-i şeriflerden bir kaçı:
*Peygamber Efendimiz bir sohbetlerinde ashab-ı kiramına buyurdu: “Cebrail bana komşuyla ilgili o kadar tavsiyede bulundu ki onu varis yapacağını zannettim.
*Komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir.
*Şerrinden komşusunun emin olmadığı kimse, cennete giremez.
*Allah’a ve ahiret gününe iman eden komşusunu rahatsız etmesin.
*
Ev almadan önce komşu, yola çıkmadan önce de arkadaş arayın.
*Bir kimse evini, arsasını satacak olursa öncelik, komşusunun hakkıdır.
*Allah katında arkadaşların en hayırlısı arkadaşına en iyi davranandır. Allah katında komşuların en hayırlısı da komşusuna en iyi davranandır.
*Taberânî'nin rivayet ettiği bir hadîs-i şerife göre de Peygamber Efendimiz, üzerimizdeki haklarına göre komşuları
üçe
ayırmıştır:
Bir hakkı olan komşular: Müşrik komşular, bunların sadece komşuluk hakkı vardır.
İki hakkı olan komşular: Müslüman komşular. Bunların hem komşuluk, hem de din kardeşliği hakkı vardır.
Üç hakkı olan komşular: Hem komşu, hem Müslüman, hem akraba olanlar. Bunların komşuluk, din kardeşliği ve akrabalık yönüyle üç hakları vardır.
Peygamber Efendimizin, komşu hukukuyla ilgili daha bir çok hadis-i şerifleri bulunmaktadır. Biz, sadece bir kaçını okuyucularımızın dikkatlerine sunalım, istedik.