Fatih Arıtürk

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ VE VESİKALI KADINLAR!

Fatih Arıtürk

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde akla takılan bir konu da VESİKALI KADINLARDIR. Türkiye’de, 150 BİNİN ÜZERİNDE HAYAT KADINININ OLDUĞU tahmin ediliyor. Vesika almak için sırada bekleyenler bile varmış. Kadınları, seks kölesi olmaya yönlendiren konuların başında ekonomik sorunlar gelmektedir. Tahsili, mesleği, işi, aşı olmayan kızların, kadınların tuzağa çekilmeleri tahsilli, meslek sahibi, ekonomik sorunlar yaşamayanlara göre daha kolaydır. Hele, bunları uyuşturucu kullanmaya da alıştırdınız mı, çantada kekliğe dönüşmeleri an meselesidir.

Vesikalı kadınlar için

(BEDEN

İŞÇİLERİ)

deyiminin kullanıldığı da olur.

Türkiye’de alabildiğine bir yoksulluk vardır. Yoksulluk yüzünden kadınlar kötü yola düşmektedir. Amma, kötü yola düşmek salt yoksulluğa bağlı da değildir. Kadınların fuhuş sektörüne düşürülmeleri, ekonomik olduğu kadar, güvenlik tedbirleriyle de ilgili sorunların yaşandığının delilidir. Yeterli güvenlik olsa ve kadınlar koruma altına alınabilse, elbette, kötü yollara düşenlerin sayılarında büyük azalma yaşanacaktır. Hiçbir kadının, sadece ekonomik sebeplerle, fuhuş sektörüne kayacağı inancında değiliz. Bu işte, güvenlik zaafının da büyük etkisi vardır.

Türkiye’de, vesika bekleyen kadınların bulunması, hem ekonominin, hem güvenliğin zaafına işarettir. Ancak güçlü bir ekonomi ve kadınları koruyan yasalarla fuhuş sektörünün önüne geçilebilir. Fuhuş sektörüne düşürülen kadınların vebali, başta yetkililer olmak üzere, tüm çevrelerinin ve özellikle erkeklerin vebalidir. Bunu, asla unutmayalım.

Yazımı Orhan velinin (TAHATTUR) adını verdiği şiirinin sözleriyle noktalıyorum:

TAHATTUR

ALNIMDAKİ BIÇAK YARASI

SENİN YÜZÜNDEN;

TABAKAM SENİN YADİGÂRIN;

“İKİ ELİN KANDA OLSA GEL” DİYOR

TELGRAFIN;

NASIL UNUTURUM SENİ BEN,

VESİKALI YÂRİM?

Yazarın Diğer Yazıları