31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak yerel seçimlerin, geçmiş dönemlerdeki yerel seçimlerden önemli bir farkı var. Bu seçim, 14 Mayıs 2023’te yapılan genel seçimlerle, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de bir nevi rövanşı olacak.
Vatandaşlar, 31 Mart’a kadar kıymete binecek, seçim ertesinde yine eski tas eski hamama dönülecek. Köylü vatandaşlara “Git anneni de getir” diyenler, “ya sev, ya terk et” diye çalım yapanlar, şimdi, seçmenlere şirin görünmek için şaklabanlıklar peşindeler. Tabii bu arada, aba altından sopa gösterenler de yok değil.
31 Mart partiler için de kader seçimi olacaktır. Bu bakımdan, iktidarın, bütün kuvvetiyle bu seçimlere asılmasını tabii karşılamak lâzım.
AKP, 31 Mart yerel seçimleri sonrasında oy potansiyelinde önemli bir düşüş yaşarsa, bu ANAP gibi sonunun geldiğinin işareti olacak. CHP ve diğer muhalefet partileri yeterli muhalefet yapıp yapamadıklarının sınavını verecekler.
31 Mart seçimleri sonrasında, Türkiye’de dengeler çok değişebilir. İlgiyle takip edelim. Büyükşehirleri kimler alacak ve özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesini kim kazanacak.