Metabolik Sendrom Nedir? - Dr. Necip Nas

 Metabolik Sendrom Nedir?


Metabolik sendrom güncel dünyanın getirdiği yeni yaşam tarzının sebep olduğu bir hastalıktır. Hareketsiz ortamlarda çalışan bireyleri tehdit eden bu durum sosyoekonomik şartların düzelmesi ile tüm dünyada artan ciddi bir sağlık problemidir.  Metabolik sendromun görülme sıklığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artış göstermektedir. Bu sendromdan en çok etkilenen grup, masa başında oturan, beslenmesi düzensiz, yoğun stres altında çalışan kişilerdir. 

Obezite Metabolik Sendrom Nedenleri

Metabolik sendrom, kalp damar hastalıkları ve diyabet oluşumunu hazırlayan fazla kilo, yağ-kolesterol metabolizması bozuklukları, yüksek tansiyon ve şeker metabolizması bozukluklarının bir arada bulunduğu bir tablo olarak tanımlanır. Bu faktörlerin ortak noktası ise insülin direnci yoluyla oluşmalarıdır. Metabolik Sendrom, kalp krizi, felç ve şeker hastalığı riskini artıran bazı risk faktörlerinin bir arada bulunduğu tehlikeli bir tablodur. 

Metabolik Sendromda Kimler Risk Altında?

Metabolik Sendrom sıklığı hızla artan, orta yaşlı kadınların ve erkeklerin yanı sıra şimdilerde fazla kilolu ve şişman gençler ile küçük çocukları da etkisi altına alan önemli bir sağlık sorunudur. Hareketsiz yaşamın yanı sıra dengesiz ve yetersiz beslenme, sigara kullanımı ve stres, Metabolik Sendromun gün geçtikçe daha erken yaşlarda meydana gelmesine sebep olmaktadır.

Metabolik Sendromlu Hastalarda Sıklığı Artan Hastalıklar. 

Eğer ciddi önlemler alınmaz ise, Metabolik Sendrom önümüzdeki süreçte, ölüm nedenleri içinde birinci sıraya oturacak bir tehlike sinyali olarak karşımıza çıkmaktadır. Metabolik Sendromlu olanlar, olmayanlara göre ilerleyen yıllarda tip 2 diyabet gelişme riski 5 kat fazla gerçekleşmektedir.  Kardiyovasküler hastalık gelişime riski de 2 kat fazla olmaktadır. Ayrıca diyabet ve ilişkili durumlar, Covid-19 dahil olmak üzere tüm enfeksiyon hastalıklarında durumu ağırlaştıran önemli nedenler arasına girmektedir.


-Bel çevresinde genişleme
-Tansiyon yüksekliği
-Kolesterol yüksekliği
-Kan şekerinde yükseklik  
Metabolik Sendrom tedavisinde temel, hastalığın değişik risklerinin ayrı ayrı tedavi edilmesidir. Ancak, hepsinde ortak sebep obezitedir. Buna bağlı olarak insülin direnci ile mücadele esastır.
Artmış bel çevresi: Erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm’den fazla olması.
Yüksek trigliserit: 150 mg/dl’den yüksek olması.
Düşük HDL Kolesterol: Kadınlarda 50, erkeklerde 40 mg/dl’nin altında olması.
Hipertansiyon: Kan basıncının 135/90 mmHg’dan yüksek olması.
Açlık kan şekeri: 100 mg/ dl üzerinde olması
Metabolik Sendrom hızla yayılan bir hastalıktır. Türkiye’de Metabolik Sendrom Her 3 Kişiden Birinde Görülmektedir.
Metabolik sendromdan korunmak için ;

-Yaşam tarzı düzene sokulmalı
-Daha çok egzersiz yapılmalı
-Az kalori alınmalı
-kilo verilmeli
-İnsülin Direncinin azaltılması
-Yoğun stresli ortamlardan uzak durulmalıdır.
 
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
10Kas

 Metabolik Sendrom Nedir?