Ayhan Mergen

ZABITA HİZMETLERİNDE KIPIRDANMA

Ayhan Mergen

Belediyelerin sunduğu hizmetler kentlerin gelişmelerin de önemli bir rol oynarlar.. Bu hizmetler belediyenin olduğu kadar kentinde aynası konumundadırlar. Bir kente ilk defa gidenlerin o kentle ilgili izlenimlerinin olumlu ya da olumsuz olarak gelişmesinde en önemli etkenlerden biri de belediye hizmetleridir.

Belediye hizmetleri arasında da en önemlisi zabıta hizmetleridir. Bu hizmetlerin kendileri çok önemli olduğu gibi temizlik, park ve bahçeler ile ulaştırma alanlarında hizmet veren birimlerin kalıcı ve etkili olmasında da önemli bir rol oynadıklarından dolayı çok daha büyük bir öneme sahip oluyor.

Bir örnek vermek gerekirse, temizlik işleri müdürlüğü cadde ve sakakları temizler, belediye zabıtası bu temizliğin daha uzun süreli olması için denetimler yapar. Bu örneği diğer hizmetler içinde düşünebiliriz.

Bu kadar büyük bir öneme sahip olan zabıta hizmetleri aynı zamanda belediyelerin yumuşak karnını oluşturuyorlar. Çünkü bu hizmetlerin yerine getirilmesinde genel de birilerinin menfaati zedeleniyor veya ceza veriliyor.

Bu nedenle Siirt Belediyesi dahil belediyelerin çoğunda bu hizmetler ağır aksak yürütülüyor. Çok kereler yapılan cezai bir işlem ya da bir uygulama daha üst makamlarca iptal edilebiliyor.

Siirt Belediyesinin de çoğu zamanlar zabıtanın varlığı bile hissedilmiyordu. Bunda yukarıda belirttiğim nedenlerin yanı sıra, zabıta personelinin nitelik ve nicelikleri önemli bir etkendi.

Şimdiye kadar personel hem az hem de bu alanda eğitim almamış başka birimlerden gelen personelden oluşturuyordu.

Ancak geçtiğimiz aylarda bu durumun değiştiren bir gelişme oldu. İlk defa Siirt Belediyesine bu işin eğitimini almış yani mahalli idareler mezunu olan personel alındı.

Bu arada zabıta müdürü de değişti. Ömer Ekin'in yerine Özgür Eker atandı. Bu gelişmelerle birlikte zabıta hizmetlerinde gözle görülür kıpırdanmalar görülmeye başlandı.

Bu kıpırdanmaların daha da ileriye gitmesi, daha somut hale gelmesi ve daha güzel hizmetler olabilmesi için zabıtaya engel değil, destek olmamız gerekiyor. Bu görev vatandaşlardan da öte yetkililere düşüyor.

Bu vesile ile zabıta müdürü Özgür Eker ve tüm personeli kutluyorum.

Yazarın Diğer Yazıları