Ayhan Mergen

ILISU BARAJINDAN YARARLANMA

Ayhan Mergen

Siirt’in adeta değişmeyen makûs bir talihi var. Birçok zenginliğe ve değerlere sahip olduğu halde bunlardan bir türlü yeteri kadar yararlanamıyor.

Güçlü bir insan potansiyeline sahip, ancak son yüzyılı aşkın bir süreden beri sürekli beyin göçü veriyor. Dolayısıyla bu insan kaynağından yararlanamıyor.

İnsan göçünün yanı sıra sermaye göçü de veriyor. Maddi açıdan belirli bir güce ulaşanlar il dışına göç ederek, kenti yoksullaştırıyorlar.

Botan Çayı gibi büyük bir su kaynağı var. Her geçen gün bu kaynaktan yararlanma oranı azalıyor. Yani su akıyor, bizler de öylece bakıyoruz.

Baktığımız ancak yararlanmadığımız bir başka büyük zenginliğimiz de yine Botan Çayı ile bağlantılı.

Yaklaşık 60 yıllık bir süreçten sonra ülkemizin prestij projelerden biri olan Ilısu Baraj ve Hidroelektrik Santrali.

Bu barajdan yalınız elektrik üretiminde yararlanıyoruz. Oysa bu kaynaktan çok daha değişik alanlarda yararlanabiliriz. Daha doğrusu yararlanmamız gerekiyor.

Bunların başında su ürünleri üretimi geliyor. Bu barajın devasa gölü üzerinde büyük kapasiteye sahip su ürünleri üretim tesisleri kurulabilir.

Yine bu baraj gölü üzerinde su sporlarının yapılmasına olanak sağlayan tesisler kurulabilir.

Baraj gölünden turizm alanında da yararlanılabiliriz. Gölün kıyısında kurulacak plaj, cafe, seyir terasları ve benzeri tesisler kurulabilir.

Yazarın Diğer Yazıları