Aramızda kardeşlik hukuku bulunan sevgili Nedim Kuzu'yu kaybedeli yıllar olmasına rağmen, memleket sevgisini ve onun bu sevgiden kaynaklanan uyarılarını arıyorum.
Bilmeyenler için kısaca özetleyeyim; gerçek bir Siirt sevdalısıydı. Uzun yıllar Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili olarak görev yaptı.
Toplumsal olaylara duyarlı ve biz Siirtlilerin aksine yanlış gördüğü konularda başkalarının tepkisini çekmeye katlanarak açıklamalar yapardı. Siirt'in gelişmesi ve kalkınması konusunda uyarılarda bulunurdu.
Yıllar öncesinden büyük bir öngörüyle yaptığı uyarılar günümüzde bir bir ortaya çıkıyor.
Bunlardan biri de hazine ve belediyeye ait gayrimenkullerin adeta birilerine peşkeş çekilircesine yok fiyatına satışı konusundaydı.
Bugünlerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum imzasıyla, toplu konut alanı olarak kullanılabilecek hazine ve belediye arazilerinin tespit edilmesini isteyen genelgesi bana sevgili kardeşimin bu konudaki açıklamalarını, çabalarını anımsattı.
En az 10 kez bu konuda onun ağzından haber yaptım. Bu konuda yetkilileri uyarıp, satışların durdurulması gerektiğini ve bunun yapılmaması halinde bir kaç yıl sonra devletin kendisinin arazi almak zorunda kalacağını vurguluyordu.
Sözüne kulak veren olmadı. Hazine ve devlet arazileri hiç fiyatına bir bir elden çıkarıldı. Bugün geldiğimiz noktada kamu arazisi yoksunu bir il haline geldik.
Bırakın toplu konut yapımına yarayacak büyüklükte, bir okula yetecek kadar araziyi bulmak bile mümkün değil. Günümüzde Siirt, bunun yol açtığı sıkıntıyı fazlası ile yaşıyor.
Ah Nedim ah, iyi ki bugünleri görmedin. Sevgili memleketimiz adına daha çok üzülecektin.
Rahmetli kardeşimin çok çaba harcadığı konulardan bir tanesi de kısa adı DİKA olan Dicle Kalkınma Ajansının Genel Sekreterliğinin Siirt’te kurulması yönündeki talebiydi.
Bu konudaki çabalarını bir başka yazımda ele almaya çalışacağım.
Sevgili kardeşim Nedim'e Allah'tan rahmetler dilerken, toplumsal konularda onun gibi duyarlı hemşerilerimizi görmeyi temenni ediyorum.