Van'da yüzde 55'le belediyeyi kazanan Dem Partili Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı geri alındı

DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın mesai bitimine 5 dakika kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığını açıkladı. Daha önce YSK, Zeydan'ın adaylık başvurusunu kabul etmişti.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Seçilen Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkı Adalet Bakanlığı'nın mesai bitimine 5 dakika kala yaptığı itiraz üzerine geri alındı. Duruma tepki gösteren DEM Parti, "Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır" açıklamasında bulundu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Van’da Büyükşehir Belediyesi ile 3'ü merkez 13 ilçe belediyesinin tamamını kazandı. Belediyelerinin tamamının bir partide olduğu tek kent Van olurken yine kentteki tüm belediyeleri alan tek parti ise DEM Parti oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre, Van’da Abdullah Zeydan 220 bin 919, AKP adayı Abdulahat Arvas 108 bin 802 oy aldı.

DEM Parti'nin açıklamasına göre, 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etti.

Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri aldı ve memnu hak talebini reddetti. Karar henüz kesinleşmeden, itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan da YSK'ye bildirimde bulundu. YSK daha önce Zeydan'ın adaylığını onaylamıştı.

Van'da yeni bir hukuksuzluk girişiminin ortaya konduğuna dikkat çekilen açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının iadesi kararının hiçe sayıldığı vurgulandı.

Partiden yapılan açıklamada, "Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" denildi.

Siyasi partilerden Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki: 'Kürt halkının iradesini savunuyoruz'

Van'ın seçilen eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınması siyasi partiler tarafından tepkiyle karşılandı. TİP, EMEP, ve TÖP kayyım politikalarına karşı Kürt halkının iradesini savunacaklarını belirtti.

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde Van'da yüzde 55 oy alarak seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu hakkı Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla seçimden iki gün önce, mesai bitimine 5 dakika kala geri alındı. Siyasi partiler, kararın halk iradesine darbe olduğunu belirtirken, DEM Parti ile Kürt seçmenleriyle dayanışma içerisinde olacağını açıkladı.

TİP: KÜRT HALKININ YANINDAYIZ

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Resmi X hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Van’da halkın oylarıyla seçilmiş Abdullah Zeydan’a ve Van Büyükşehir Belediyesine yönelik kayyum zihniyetinin bir kez daha halk iradesine saldırıya hazırlandığını gösteren girişimler tümüyle hukuksuzdur, gayrimeşrudur. Bu darbeci politikalar karşısında DEM Parti’nin ve Kürt halkının yanındayız. Van’da ve ülkemizin tamamında halk iradesine karşı darbeye niyetlenen kayyum politikalarına karşı dayanışma içinde olacağız.

EMEP: VAN HALKININ İRADESİNİ SAVUNUYORUZ

EMEP Milletvekili Sevda Karaca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Taşıma seçmen, seçim operasyonları, baskı, şiddet yetmedi, AKP seçimle kazanamadığı Van'da, halkın büyük bir iradeyle seçtiği DEM Parti'li belediye başkanı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarını türlü ayak oyunlarıyla geri almak istiyor. Van halkının seçtiği belediye başkanı Abdullah Zeydan'dır! Demokrasiden yana olan herkesin, Van halkının sandıkta ortaya koyduğu iradeye sahip çıkması gerekiyor. Bu antidemokratik karara, bütün alicengiz oyunlarına karşı Van halkının iradesini savunuyoruz."

TÖP:İKTİDAR, BAKANLIK ELİ İLE VAN BELEDİYESİ'NİN AKP'YE GEÇMESİ İÇİN ÇABALIYOR

Toplumsal Özgürlük Partisi'nin (TÖP) açıklaması da şöyle:

"Seçimlerde tarihi bir hezimet yaşayan AKP-MHP faşist ittifakı Kürt halkının iradesine gasp etmeye hazırlanıyor. DEM Parti'nin seçilmiş Van adayı Abdullah Zeydan’ın iade edilen memnu hakları, Adalet Bakanlığı tarafından iki gün önce geri alınmış. İktidar, bakanlık eli ile Van Belediyesi'nin AKP'ye geçmesi için çabalıyor. Seçimlerde kayyumlara gereken dersi veren Van halkının yanındayız."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN