- Haberler
- Genel
- Uluslararası Basın Konfederasyonu Heyeti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Ziyaret Etti
Uluslararası Basın Konfederasyonu Heyeti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Ziyaret Etti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Uluslararası Basın Konfederasyonu heyetini kabul etti. Görüşmede basın özgürlüğü, yerel medyanın yaşadığı sorunlar ve Medya Meslek Birliği çalışmaları ele alınırken, Kılıçdaroğlu eleştirinin demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğunu söyledi.
Uluslararası Basın Konfederasyonu (UBK) heyetini makamında kabul eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, basının kendi içinde bir öz denetim mekanizması oluşturması amacıyla yürütülen "Medya Meslek Birliği" çalışmalarına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını açıkladı.
Görüşmede yerel basının omuzlarındaki ağır ekonomik yükü hafifletmek amacıyla hayata geçirilen "DVT Haber" ajansı ve UBK’ya bağlı federasyonların kurdukları ajansların misyonu paylaşılırken; Kılıçdaroğlu, CHP’nin içinden geçtiği "arınma ve yeniden yapılanma" sürecine dair de net mesajlar verdi.
Uluslararası Basın Konfederasyonu (UBK) Genel Başkanı Şakir Gürel ve beraberindeki gazeteci heyeti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu makamında ziyaret etti. Basın dünyası ve siyaset gündemi açısından kritik önem taşıyan bu görüşmede; “Basının Medya Meslek Yasası ve Medya Meslek Birliği Yolculuğu” çalışmaları, basın özgürlüğü ve yerel medyanın içinde bulunduğu derin ekonomik kriz detaylı bir şekilde ele alındı.
9 yıl önce aynı heyetle yapılan görüşmeye atıfta bulunulan ziyarette, yeni yasa ve yapılanma sürecinde basının yanında olduklarının mesajını veren Kılıçdaroğlu, yöneticilerin medyaya ve eleştiriye bakış açısı konusunda önemli uyarılarda bulundu.
"Övgü Kişiyi Yoldan Çıkarır, Eleştiri Düzeltir"
Görüşme sırasında medyanın güçlü ve özgür olmasının demokrasiler için bir zorunluluk olduğunu belirten CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, basın üzerindeki baskıların derhal kaldırılması gerektiğini ifade etti. Kentleri ve ilçeleri yöneten valilerin, kaymakamların ve belediye başkanlarının gazetecilerin eleştirilerine saygı duymak zorunda olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bir yöneticinin en çok ihtiyaç duyduğu şey sağlıklı eleştiridir. Övgü kişiyi yoldan çıkarabilir ama sağlıklı eleştiri olursa kişi kendisine çeki düzen verir. Siz bir kişiyi eleştirirken bunu sırf eleştirmek için yapmıyorsunuz. Ortada bir yanlışlık varsa yöneticilerin bunu görmesi ve düzeltmesi lazım.”
Kılıçdaroğlu, yöneticilerin bu yapıcı güce saygı duyarak eleştirileri dikkate alması durumunda aynı hataları tekrarlamaktan kaçınabileceğini de sözlerine ekledi.
Yerel Basına Nefes Borusu: DVT Haber ve UBK Üyesi federasyonların Haber Ajansları
Toplantıda söz alan UBK Genel Başkanı Şakir Gürel, konfederasyonun yürüttüğü mevzuat çalışmaları hakkında kapsamlı bir sunum yaptı. Gazetecilerin ağır ekonomik zorluklar altında mesleklerini icra etmeye çalıştığını belirten Gürel, özellikle geleneksel haber ajanslarının fahiş abonelik ücretlerinin yerel basını tehdit ettiğini vurguladı.
Yerel Basını ezen bu düzene karşı aldıkları yeni aksiyonu duyuran Gürel, şunları söyledi:
"Anadolu yerel medyasının üzerindeki ağır mali yükleri hafifletmek ve sivil toplumun sesini gürleştirmek amacıyla Demokrasi ve Sivil Toplum Haber Ajansı (DVT Haber) kurulmuştur. DVT Haber ve UBK üyesi federasyonların bünyesindeki diğer haber ajansları ile birlikte, yerel basına nefes borusu olmak misyonuyla sektöre hizmet veriyoruz."
Kılıçdaroğlu’ndan "Arınma ve Yeniden Yapılanma" Mesajı
Görüşmenin son bölümünde gazetecilerin, CHP’nin içindeki “aranma ve yeniden yapılanma" süreci ile ilgili sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, parti içi dinamiklere dair titiz bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Her şeyin ve her olayın farkında olduklarını vurgulayan CHP Lideri, temiz siyaset vizyonu doğrultusunda adımları büyük bir dikkat ve titizlikle atmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
2018'den Bugüne Uzanan Kurumsal Ortaklık
Uluslararası Basın Konfederasyonu ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki kurumsal temaslar, köklü bir geçmişe dayanıyor. İlk olarak 2018 yılında TİMEF tarafından gerçekleştirilen I. Anadolu Medya Çalıştayı ile başlayan bu süreç, yerel basının sorunlarını kurumsallaştırmak amacıyla devam etti. Heyet, son olarak gerçekleştirilen XI. Anadolu Medya Çalıştayı'nın ardından, sorunları ve çözüm reçetelerini masaya yatırmak üzere bu kapsamlı değerlendirme toplantısında yeniden bir araya gelmiş oldu.
Bakmadan Geçme
