Üç fidan mezarı başında anıldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 50. yıl dönümünde, Ankara Karşıyaka Mezarlığı'ndaki kabirleri başında anıldı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Türkiye'de 68 kuşağının önde gelen isimleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan; idam edilişlerinin 50. yıl dönümünde, Ankara Karşıyaka Mezarlığı'ndaki kabirleri başında anıldı.

Anmaya CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Ankara milletvekilleri Levent Gök, Gamze Taşcıer, Servet Ünsal, Yıldırım Kaya, Ali Haydar Hakverdi, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Pir Sultan Abdal Derneği, HDP, TKP, Halkevleri, sosyalist partiler, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

Ortak açıklamayı okuyan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Köklü,  "Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, kendi kurtuluşlarını emekçi halkın kurtuluşuyla birleştirdiler. Halkların ve emekçilerin çıkarlarından başka çıkar gözetmediler. 6 Mayıs 1972’de faşist cunta eliyle katledildiler. İdamlarıyla mücadelenin önünün kesilmek, halka korku salınmak istendi. Ama mücadele sürdü, binlerce Deniz, Yusuf ve Hüseyin doğdu. 3 fidan halkın bağrında, bağımsız ve demokratik bir Türkiye mücadelesinde yaşamaya devam ederken onları katledenler lanetle anılıyor" dedi.

‘DENİZLERİN BIRAKTIĞI MİRASA ORTAK OLMAKTAN ONUR DUYUYORUZ’

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anmak için Karşıyaka Mezarlığı’na gitti. Burada yaptığı konuşmada “Denizlerin bıraktığı mirasa ortak olmaktan onur duyuyoruz” diyen Sancar, şunları söyledi:

“Onların idam sehpasına giderken haykırdıkları sözleri bugün de mücadelemizde yaşatıyoruz. "Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği!" diyerek ve gülümseyerek ölüme gittiler. Bu sözler ve mücadeleleri bize onurlu bir mirastır, aynı zamanda bir çağrıdır. Hep birlikte bugün burada yaptığımız gibi hayatın her alanında halkların ortak mücadelesini büyütme çağrısıdır o slogan. Bize sorumluluk yüklemektedir. Bugün de aynı soyguncu, sömürücü, zalim, talancı yönetim zihniyeti daha da ağırlaşmış bir biçimde devam ediyor. Görevimiz ortak mücadeleyi halkların eşitliği, özgürlük, demokrasi ve sosyalizm yolunda büyütmektir. Anıları önünde bugün de saygıyla eğiliyoruz. Her zaman anılarını yaşatacağız, yaşatmak için mücadeleyi büyüteceğiz. Sözümüzdür onlara, Türkiye'nin bütün ezilenlerine, emekçilerine, halklarına...”

‘GENÇLER DENİZ'E, YUSUF’A, HÜSEYİN’E SAHİP ÇIKIYOR’

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök burada yaptığı konuşmada “Hayatlarının baharında idam edilen üç fidanı anmak için toplanıyoruz. Onlar, bir kere öldüler ama onları öldürenler, halen sorgulanıyorlar ve bütün evren boyunca, bütün hayat boyunca sorgulanmaya devam edecekler. Onlar 50 yıl önce öldürüldükleri halde onları tanımayan gençler, nasıl Deniz Gezmişlere, Yusuf’a, Hüseyin’e sahip çıkıyorlar. Bu, dünyanın hiçbir yerinde olmayacak büyük bir hadisedir. Bu, tam bağımsızlık mücadelesinin Türkiye’de bütün gençler tarafından kucaklandığını ve savunulduğunu bize bir kez daha gösteriyor. Bugün işte burada Denizler, bir kez daha Hüseyinler, Yusuflar bizlerle beraber hayat buluyor. Yaşasın Deniz Gezmiş, yaşasın Yusuf, yaşasın Hüseyin" dedi.

Konuşmaların ardından CHP heyeti, Gezmiş, Aslan ve İnan'ın mezarlarına kırmızı karanfil bıraktı.

'ERDALLAR, İMRANLAR, KORKMAZLAR SİZDEN ÖĞRENDİ'

Denizlerin mezarı başında konuşan Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Denizlere son sözleriyle seslendi. Denizlerin arından ardından geçen 50 yılda birçok devrimcinin katledildiğini anlatan Akdeniz, "Erdal Eren bu ülkede devrimciler, halk ezilirken 'Bir gün bu mahkemelerde sizin yerinizde halkımız olacak' dedi. Sizlerin ardından Ekrem Ekşiler, İmran Aydınlar işkence tezgahlarında ser verip sır vermediler. Bir mezar taşı bile olmayan Kenan Bilgin ölümsüzleşti. Halkın haber alma özgürlüğü için Metin Göktepe ölümsüzleşti. Türk ve Kürt emekçiler bu ülkede eşit yaşasın diye barış güvercinleri can verdi. Korkmazlar, Şebnemler, Gökhanlar arkanızdan geldi. Çünkü onlar sizden halka bağlılığı öğrenmişlerdi" dedi.Üç fidan mezarı başında anıldı

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN