Türkiye, İspanya ve Portekiz Ortaklığında MareNostrum 5 Süper Bilgisayarı Tanıtıldı

Avrupa'nın en gelişmiş süper bilgisayarı MareNostrum 5, Türkiye, İspanya ve Portekiz'in ortak yatırımlarıyla Barselona'da tanıtıldı. Yaklaşık 380 bin dizüstü bilgisayarın toplam kapasitesine denk gelen bu teknolojik devrim, bilimsel araştırmalara ve yapay zeka tabanlı çözümlere yeni bir boyut kazandırmaya hazır.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Barselona merkezli Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi (BSC-CNS), Avrupa'nın en gelişmiş süper bilgisayarlarından biri olan MareNostrum 5'i tanıttı. Yüzde 50'si Avrupa Birliği, yüzde 35,13'ü İspanya, yüzde 9,87'si Türkiye ve yüzde 5'i Portekiz'in ortak yatırımlarıyla kurulan bu süper bilgisayar, orta-üst segmentte yaklaşık 380 bin dizüstü bilgisayarın toplam kapasitesine denk geliyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez'in de katıldığı açılış töreninde, MareNostrum 5'in bilimsel araştırma alanında muazzam olanaklar yaratması ve yapay zeka kullanarak araştırma yeteneğini hızlandırarak küresel sorunlara çözüm sağlamak amacıyla temel yeteneklere sahip olduğu vurgulandı. Bu süper bilgisayarın misyonu, Avrupa'da dünya çapında yüksek performansa sahip en büyük süper bilgisayar ekosistemini geliştirmek olan AB'nin, Avrupa ülkeleri ve özel ortaklarının ortak girişimi olan Avrupa Yüksek Performanslı Hesaplama Ortak Girişimi'ne (EuroHPC Joint Undertaking) ait.

MareNostrum 5, Alman danışmanlık şirketi Partec'in kurulumunda yer aldığı Eviden'in teknolojisi ile donatıldı; aynı zamanda Lenovo, IBM, Intel ve Nvidia teknolojilerini de içeriyor. Bu gelişme, bilim dünyası için umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor ve Avrupa'nın bilim ve teknolojiye olan katkısını artırma potansiyeli taşıyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN