Türkiye Genelinde Ortalama Ev Fiyatı Açıklandı

Konut fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, hem sevindirici hem de üzücü bazı haberler verdi. Uzmanlar, fiyatlardaki artış hızının düşeceğini paylaşsa da bunun pek de hayırlı olmayan sebeplerini de paylaştı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Türkiye’de döviz ve enflasyonda yaşanan artışın en fazla etkilediği kalemlerden birisi konut fiyatları idi. Öyle ki satılık ve kiralık evlerin fiyatları, geçtiğimiz eylül ayından bu yana neredeyse günlük olarak güncelleniyor ve yükseliyordu. Bugünse konut fiyatları hakkında önemli açıklamalar geldi.

Endeksa’nın verilerine göre Türkiye genelinde haziran ayı sonu itibarıyla konut satış fiyatlarındaki artış yıllık bazda %182 olarak gerçekleşti. Ay bazında rekor kırılan dönem, %14,7’lik artış ile mayıs ayı olurken, önümüzdeki süreç içinde fiyatlardaki artışta yavaşlama beklendiği açıklandı. Fakat bunun sebebi temelde piyasadaki olan talebin azalmasıydı.

"Konut fiyatlarındaki artış, 6 aylık süreçte %18,7 seviyesinde olacak, nedeni ise konut alımının zorlaşması"

Buna göre konut fiyatlarındaki artışın bundan sonraki dönemde tek haneye gerilemesi bekleniyor. Bu yılın ikinci yarısında toplam ortalama artışın %18,7 seviyesinde olması tahmin ediliyor. Sektör içindeki kaynaklara göre konut fiyatlarındaki söz konusu düşüş, şu nedenlerden kaynaklanacak:

  • Konut kredilerine gelen sınırlamayla birlikte alıcı kitlesinin daralması,
  • Piyasadaki fiyatların halihazırda zirve yapması,
  • Sektöre yönelik yeni düzenleme olacağı endişeleri.

Türkiye’deki güncel ortalama konut fiyatları ve yıl sonu hedefi:

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, konu hakkında yaptığı açıklamada haziran itibarıyla oluşan Türkiye genelinde ortalama konut satış fiyatlarını şu şekilde açıkladı:

  • Ortalama metrekare satış fiyatı: 9.979 TL
  • Ortalama konut fiyatı: 1.317.228 TL

Öğüt, önümüzdeki 6 aylık süreci kapsayan %18,7’lik ortalama artış tahmini baz alındığında yıl sonu oluşacak ortalama konut fiyatlarını ise şu şekilde sundu:

  • Ortalama metrekare satış fiyatı: 11.853 TL
  • Ortalama konut fiyatı: 1.552.743 TL

İstanbul’da ve bazı şehirlerde durum farklı:

Görkem Öğüt, konut fiyatlarının en çok arttığı iller olan İstanbul’u, Antalya’yı ve Mersin’i ayrı bir başlık altına alarak haziran ayı sonunda şehirlerdeki ortalama konut fiyatlarını ve öngörülen fiyatlarını ise şu şekilde açıkladı:

İstanbul:

  • Ortalama konut metrekare satış fiyatı: 17.497 TL
  • Yıl sonu öngörülen fiyat: 22.360 TL
  • Ortalama konut satış fiyatı: 2.099.000 TL
  • Yıl sonu öngörülen fiyat: 2.593.000 TL

Antalya:

  • Ortalama konut metrekare satış fiyatı: 14.896 TL
  • Yıl sonu öngörülen fiyat: 18.532 TL
  • Ortalama konut satış fiyatı: 1.939.220 TL
  • Yıl sonu öngörülen fiyat: 2.316.500 TL

Mersin:

  • Ortalama konut metrekare satış fiyatı: 8.933 TL
  • Yıl sonu öngörülen fiyat: 11.138 TL
  • Ortalama konut satış fiyatı: 1.339.550 TL
  • Yıl sonu öngörülen fiyat: 1.704.114 TL

Öğüt, yıl sonuna kadar en fazla değer artışının %31 ile Tekirdağ’da gerçekleşeceğini öngördüklerini ifade etti.

“Anlık veya günlük değişen fiyatlar artık olmayacak”

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya da önümüzdeki süreç hakkında benzer açıklamalarda bulundu. Maya, konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşlayacağını, BDDK’nın sıkılaşma politikasının kredi verilmesini zorlaştırdığını belirtti. Temmuz ayında da günlük veya haftalık değişen konut fiyatlarının görülmediğini vurguladı ve sözlerine şu şekilde devam etti:

“Çünkü alıcı sayısı azaldı. Kredi oranı yüzde 60’a çıktı. Konut alabilmek için yüzde 40 nakit paranız olması gerekiyor. Kredili alımlar eskisi gibi canlı değil. Bu da artış hızını kesti. Önümüzdeki süreçte 3 aylık, sonrasında ise 6 aylık süreçlerle fiyatlarda değişim olacak.”

Artış birkaç aylığına durağan olacak, fakat orta ve uzun vadede tablo malum:

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği Başkanı İsmail Özcan ise ekonomideki gidişattan dolayı konut alımlarında gerileme olabileceğini paylaştı. Konut fiyatlarında 3 – 4 aylık durağanlık beklediklerini paylaşan Özcan, orta ve uzun vadede ise artışın süreceğini düşündüklerini ifade etti.

Yatırımlık konut alanlar son zamanlarda satış eğilimine gitti:

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, yatırımlık konut alanların, fiyatların zirve yapmasından dolayı artık satış yönünde kendilerini aramaya başladığını belirtti. Özcan, bunun arkasındaki diğer nedenleriyse şu şekilde paylaştı:

“Ayrıca ‘birden fazla gayrimenkulü olanlara gelir vergisinde zorluk çıkarma ve yabancı alımlarına ilişkin bir kota gelir mi?’ soruları başladı. Dolarda olası yüzde 10’luk bir yükseliş de iç alımları azaltır. Dolayısıyla bunların piyasada fiyatları kırma ve bozma endişesi başladı. Bunlardan biri olma ihtimali dahi piyasayı bozar.”

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN