Siirtliler Sürücü Kurslarına Akın Etti: Fiyatlar 10 Bin Lirayı Geçecek

2023 yılında ehliyette artan sınav ve harç bedellerine sürücü kursları da ekleneceği haberi alan Siirtliler sürücü kurslarına akın etmeye başladı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Youtube Kanalı VİDEO
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Sınav ve harç bedellerine bir de sürücü kursunun eğitim ücreti de eklenince, ehliyet almak için 10 bin liradan fazla ücret ödemek istemeyen vatandaşlar, Siirt’te bulunan sürücü kurslarında yoğunluk oluşturmaya başladı.

2022’de 130 lira yazılı sınav harcı, yazılı sınavı geçtikten sonra 160 lira direksiyon sınav harcı ödeniyor ve eğitimlere başlanıyordu. Kurs ücreti ise 7 bin 60 lira. 2023 yılında B sınıfı ehliyet harcı ise bin 116 lira 90 kuruştan 2 bin 489 lira 77 kuruşa yükselecek. Yani B sınıfı bir ehliyetin maliyeti 10 bin TL'nin üzerinde olacak.


2023 yılında motosiklet sürmek için gereken A sınıfı ehliyetin harcı, 370 liradan 825 lira 87 kuruşa artış gösterecek. Ehliyet kurslarının ücretleri, Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü ve sürücü kursları tarafından belirlenirken, kurs ücretleri ise illere göre farklılık gösteriyor.

Siirt Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Zakir Çelepkolu, "Zam haberini alan vatandaşlar, sürücü kurslarına koşuyorlar. Çünkü şimdi kayıt yaptıranlar yılsonundan sonra kayıt yaptıranlara göre daha karlı çıkacak. Yaklaşık olarak ceplerinde 2 bin veya 3 bin TL arasında bir ücret ceplerinde kalacak.” İfadelerini kullandı.

“Bu yıl bizim yapacağımız artış da maliyetlerin yükselmesinden dolayı önceki yıllara oranla daha yüksek bir artış olacak” diyen Siirt Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Çelepkolu, “Her yıl ocak ayında devletin vergi ve harçlarında bir artış yaşanıyor. Daha önceki daha düşük rakamlar oluyordu, bu yıl yüzde 122’lik bir artış olacağından B sınıfı sürücü belgesi harcının 1.462 lira olan bir harcın yeni yıl ile birlikte 2.800 liraya çıkacağını ön görüyoruz. Bu yıl bizim yapacağımız artış da maliyetlerin yükselmesinden dolayı önceki yıllara oranla daha yüksek bir artış yapmak zorunda kalacağız.” açıklamasında bulundu.

“Ehliyet fiyatları ortalama 10 Bin lirayı bulacak”

Artan maliyetlerden dolayı zam yapmak zorunda olduklarını belirten, Çelepkolu, “Bizler olabildiğince fiyatlarımızı artırmamaya çalışsak da maalesef bizde de maliyetlerin yükselmesinden dolayı artış yapmak zorunda kalacağız, böylelikle bir vatandaşa ehliyetin masrafı 10 Bin lira olması bekleniyor.” dedi.


Aralık ayı itibariyle 2022’nin son kayıtlarını aldıklarını ifade eden Çelepkolu, “Bu ayın 30’una kadar aldığımız kayıtlar kurs ücreti olarak bu yıl ki ücretlerden yararlanacak ve gelecek yıl sınava girecekler. Sınav ücretlerinde de bir artış yaşanacak, teorik sınav ücreti, elektronik sınav ücreti, direksiyon sınav ücretinde de bir artış olacak bunlar bu yıl ki sınav ücretine göre kayıt yaptırdığı için bu yılki fiyatlar üzerinden temel alacağız. Sadece devletten doğan vergi ve harçlardaki artış kursiyerlere yansıyacak.” Açıklamasında bulundu.

“Zam haberini alan vatandaşlar, sürücü kurslarına koşuyorlar”

“Zam haberini alan vatandaşlar, sürücü kurslarına koşuyorlar.” yorumunda bulunan Çelepkolu, şunları söyledi:
 “Şimdi kayıt yaptıranlar yılsonundan sonra kayıt yaptıranlara göre daha karlı çıkacak. Yaklaşık olarak ceplerinde 2 bin veya 3 bin TL arasında bir ücret ceplerinde kalacak.” 

“Zam Haberini Duyup Kayıt Yaptırmaya Geldik”

Yeni yıl ile birlikte gelecek zamlardan etkilenmek istemeyen Osman Akdoğan, “Ehliyet için bu yılsonunda zam geleceği haberini aldık. Benim çocuğumda zam geleceği haberini aldı baba git kaydımı yap dedi. Bende bunun üzerine gelip kaydımızı yaptırdım. Yılbaşından sonar ehliyet ücretlerinin 10 Bin TL’yi bulması bekleniyor.” İfadelerini kullandı.

Ehliyete gelecek zam haberi üzerine yeni yılı beklemeyip kayıt yaptığını belirten Mehmet Sevilgen, “Yılbaşında zam olacağı haberini duyduk bunun üzerine gelip kaydımı yaptım. Bize daha uygun geldiği için hemen kaydımı yapmak istedim ama çok fazla yığılma var kontenjanların dolduğunu söylediler bize kurs sahipleri ama sağ olsunlar bizlere yardımcı oluyorlar. Yılbaşından sonra ücretlerin 10 bin lirayı bulması bekleniyor bizlerde şuan kayıt yaptırarak cebimizde 3 bin liraya kadar bir kar bıraktık.” Dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN