Siirtli kırtasiyeciler vatandaşları zincir marketlerdeki yüksek fiyata karşı uyardı 

Yeni eğitim ve öğretim yılının 12 Eylül'de başlamasına sayılı günler kala kırtasiyeciler, vatandaşları zincir marketlerdeki kırtasiye ürünlerindeki yüksek fiyata karşı uyardı. 

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Zincir market ile kırtasiyeciler arasındaki fiyat farkının bu sene kesinlikle aynı olmayacağını belirten kırtasiyeciler, “Vatandaşlara tavsiyemiz kırtasiye almadan önce fiyat karşılaştırması yapsınlar, ondan sonra alışverişlerini yapsınlar.” mesajını ilettiler.

Okulların açılmasına sayılı günler kala ailelerin kırtasiye ürünü satın alma telaşı başladı. Ancak bu dönemde para kazanabildiklerini söyleyen kırtasiyeci esnafının ise kırtasiye malzemesi satan zincir marketlere tepkili, esnaf, "Biz onların işini yapmıyorsak, onlar da bizim sattığımız ürünleri satmamalı" dedi. 

Siirtli kırtasiyeciler vatandaşları zincir marketlerdeki yüksek fiyata karşı uyardı 

Vatandaşa tavsiyemiz kırtasiye almadan önce fiyat karşılaştırması yapsınlar.

Bu sene zincir marketlerle rekabetin avantaja dönüştüğünü ifade eden Reşit Babiş, vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu:

“Okulların açılmasına az bir süre kaldı, okulların açılmasını iple çekiyoruz. Maalesef kötü bir yaz geçti. Hem fiyatların artması hem de alım gücünün düşmesi yaz sezonunu etkiledi. Ama okul sezonundan ümitliyiz. Kırtasiyeciler sezon alışverişini Şubat ayında yaptığımız için kırtasiye ürünlerini biraz uygun alma şansı bulduk. Maketler alım hazırlıklarını Haziran ve Temmuz ayında yaptıkları için büyük bir fiyat farkı yaşandı. Bu fiyat farkı tabi etiketlere yansıyacak. Vatandaşlara tavsiyemiz kırtasiye almadan önce fiyat karşılaştırması yapsınlar ondan sonra alışverişlerini yapsınlar.”

Kırtasiye ürünlerini erken almanın avantajını halka yansıtacağız KDV indirimi de olsa iyi olur

Geçen sene alışveriş yapanların, bu sene alışveriş yaptıklarında biraz şaşıra bileceklerine dikkat çeken Babiş, “Okul kırtasiye malzemelerinin bazılarında KDV oranı yüzde 8 bazılarında ise yüzde 18, yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1’e yüzde 18 olan da 8’e indirilse iyi olacak. Geçen sene 120 liraya verdiğimiz bir çanta bu sene 200 lira, yani iki katına adar bir artış var. Aslında çantaların gelişi 200 liraya yaklaştı ama biz erken almanın avantajını halka yansıtacağız için fiyatlar daha avantajlı ama KDV indirimi de olsa nereden baksanız 600 liralık alışverişte 100 lira velinin cebinde kalacak.” dedi.

Artık perakende yasası çıksın kırtasiye ürünleri kırtasiyeden alınsın

Perakende yasasının bir ara çıkacağını ama bunun da sadece lafta kaldığını dile getiren Babiş, “Her hangi bir çalışma yapılmadı. Kırtasiye en iyi kırtasiyeciden alınır. Market bir kere satış yapar yılsonu o ürünün devamı olmaz. Hükümetin yıllardır süre gelen çalışmayı noktalamasını istiyoruz. Perakende yasası çıksın kırtasiye ürünleri kırtasiyeden alınsın. Nasıl eczane dışında ilaç satılamıyorsa kırtasiye dışında da kırtasiye ürünü satılmasın.” mesajını iletti.

Siirtli kırtasiyeciler vatandaşları zincir marketlerdeki yüksek fiyata karşı uyardı 

Kırtasiyecilerin sattığı ürünler kıyaslandığında zincir marketlerin ürünleri çok daha pahalı

Bir yıl boyunca okul sezonunun açılmasını beklediklerini ama zincir marketlerin kırtasiyecilerin önünü kestiği için iş yapamaz hale geldiklerini belirten Sedat Obay, halkın zincir marketlere aldanmamaları gerektiğine dikkat çekti.

Zincir marketlerin marka olan ürünlerde kırtasiyelerden çok daha pahalıya ürün sattıklarını belirten Obay, “Özellikle kâğıdın gramajı, boya kalemlerinin kalitesi düşük, kendi ürettikleri ürünlerde fiyatlar biraz daha düşük olabilir ama kırtasiyecilerin sattığı ürünlerle kıyaslandığında onların ürünleri çok daha pahalı. İnsanlar buna aldanmasın, kırtasiyeciler olarak hazırlıklarımızı yaptık öğrencilerin ihtiyacı olan çanta, kalem, silgi gibi bütün ürünlerde bütün zorluklara rağmen yardımcı olmaya çalışacağız. Fiyatlar geçen yıllara nazaran baya yüksek.” ifadelerini kullandı.

Halkımız öce zincir marketlere fiyat sorsun ondan sonra kırtasiyecilere fiyat sorsunlar

Kâğıt üreticilerinin hayali fiyat oluşturduğunu iddia eden Obay, “Doların fiyatı 6 lirayken kırtasiyeciler fotokopi kâğıdın 18 liradan alıyordu, 20 liraya satıyordu. 2 kat artmış bir şeyin fiyatını 3 kat artırmak çok ta akıl karı bir davranış değil. Olması gereken fiyat 60 liradır ama şuan satılan fiyat 100 lira, bu da aynı şekilde defter fiyatlarına yansıyor. Geçen sene 5 liraya sattığımız defteri 15 TL’ye satmak zorunda kalıyoruz. Zincir marketlerde fiyatlar bu şekilde. 10 liraya sattığımız defteri zincir marketler 15 liradan satıyor. Halkımız kanmasın, öce zincir marketlere fiyat sorsun, daha sonra da kırtasiyecilere fiyat sorsunlar.” dedi.

Devletin sadece KDV’de değil daha kapsamlı bir şeyler yapması gerekiyor

Bu sene çok büyük bir fiyat farkının olduğuna dikkat çeken Obay, “Devlet KDV’yi sıfıra düşürsün, Siirt gibi bir yerde asgari ücretle çalışan biri ev kirası mı doğalgaz mı, elektrik parası mı verecek? 300-400 lira tutan kırtasiye parasını nasıl verecek? Devletin sadece KDV değil daha kapsamlı bir şeyler yapması gerekiyor. Tabi bataklığı kurutmadığınız sürece çözüm olmaz, çünkü KDV indireceksiniz ama toptancı bu farkı yine ürünün üzerine ekleyecek. Bu nedenle denetim de şart.” önerisinde bulundu

Haber / Fotoğraf: Murat ORHAN / İLKHA
 

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 1

  • Abdullah Ay | 31 Ağustos 2022 16:56

    Zincir market konusunda uyarı yapmaya çalışan abiye kesinlikle katılmıyorum bu gün Siirt genelinde nerdeyse kirtasiyelerin tamamını gezdim aynı defter aynı yaprağa sahip marka bile aynı iken Raşit abide 3 lira fiyat farkı olduğu halde nasıl oluyor da Zincir market konusunda uyarı yapıyor kendisinde sorduğum 18 liraya dediği defter A101 de 14 liraya

BUNLARA DA BAKIN