Siirt, Van, Diyarbakır, Mardin, Batman ve 10 İlçede Borç Krizi! DEM Parti Kanun Teklifi Hazırladı

DEM Parti, kayyımların belediyelere bıraktığı yüklü borçlanmaların 'kayyımların kendisinden tahsil edilmesi' ve Hazine'ye aktarılması için Meclis'e kanun teklifi sundu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

DEM Parti, seçilmiş belediye eş başkanlarının yerine atanan kayyımların geride bıraktığı milyarca borcun tahsili için Meclis’e kanun teklifi sundu. DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, teklifte; kayyımların belediyelere bıraktığı yüklü borçların, kusurları oranında kayyımların kendilerinden tahsil edilmesi ve Hazine’ye aktarılmasını önerdi. Belediye Kanunu’nda değişiklik yapılıp, düzenleme talep edilen teklifte 2016 yılında İçişleri Bakanlığı’na kayyım atama yetkisi verildiği hatırlatıldı. Yüklü ve plansız borçlanmalara işaret edildi.

Teklifte; 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nin ardından kayyımların belediyelere bıraktığı borçların tespit edilen verileri de paylaşıldı.

  • Van Büyükşehir Belediyesinin borcu 8,5 milyar TL
  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin borcu 3 milyar 345 milyon TL
  • Mardin Büyükşehir Belediyesinin borcu 3 milyar 502 milyon TL
  • Batman Büyükşehir Belediyesinin borcu 3 milyar 53 milyon TL
  • Siirt belediyesi 488 milyon 481 bin TL,
  • İlçelerden Yüksekova Belediyesi’nin borcu 990 milyon 412 bin TL,
  • Kurtalan Belediyesi’nin borcu 165 milyon 54 bin TL
  • Bulanık Belediyesi’nin borcu 165 milyon 226 bin TL
  • İdil Belediyesi’nin borcu 41 milyon TL
  • Başkale Belediyesi’nin borcu 4 milyon 318 bin TL
  • Silvan Belediyesi’nin borcu 90 milyon 835 bin TL
  • Ergani Belediyesi’nin borcu 130 milyon 707 bin TL
  • Kulp Belediyesi’nin borcu 29 milyon 680 bin TL
  • Suruç Belediyesi’nin borcu 176 milyon 997 bin TL
  • Kızıltepe Belediyesi’nin borcu 103 milyon 532 bin TL’dir.

Siirt, Van, Diyarbakır, Mardin, Batman ve 10 İlçede Borç Krizi! DEM Parti Kanun Teklifi Hazırladı

'BORÇLANMA, YOLSUZLUK VE USULSÜZLÜKLE İÇ İÇE GEÇMİŞTİR'

Verilerin devamında kanun teklifinde, “Kayyımların, atandıkları belediyeleri çalışamaz derecede borçlandırması elbette yolsuzluk ve usulsüzlük ile iç içe bir politikadır. Ayrıca kayyımların ortak özelliği, yereldeki halk tarafından seçilmiş olan değil merkez tarafından atanmış memurlar olmalarıdır. Bu sebeple kayyımların yaptıkları bütün borçlanmalar yerel halkın onlara verdikleri irade çerçevesinde değil, sadece merkezin verdiği yetkiler çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Yani kayyımlar tarafından yerel halka bırakılan devasa borçları merkezi hükümetin icraatlarından bağımsız düşünmek mümkün değildir. Bu sebeple bu borçların sorumluluğunun seçilecek olan yeni yönetimlere bırakılması adil ve kabul edilebilir değildir. Halka kamu hizmeti sunan belediyelerin mevcut borç yükü altında kamu hizmeti sunması bu şartlarda mümkün değildir. Bu sebeple de kayyımların borçlarının Hazineye devredilmesi mecburidir. Daha önce de terkin veya uzlaşma yoluyla benzer şekilde belediyelerin borçları silinmiştir.” İfadeleri yer aldı.

'TÜM KAMU GÖREVLİLERİ SORUŞTURULMALI'

Kayyımların belediyelerde bıraktığı zararın yalnızca halkın değil kamunun bütçesinde de bir enkaz oluşturduğu vurgulanıp, “… tüm kamu görevlileri hakkında etkin soruşturmalar yürütülmesi gelecek dönemlerde benzer durumları yaşamamak adına önleyici nitelik taşıyacaktır. Bu sebeple kayyımlar başta olmak üzere kamu yararı hilafına belediyeleri borçlandıran ve halka hizmet sunulamamasına yol açanlara bu borçların rücu edilmesi ve kamu zararlarının ilgilisinden tahsil edilmesi gerekmektedir. Rücu edilmemesi halinde bu keyfiyetin zararları kamu bütçesinin sırtına yüklenmiş olacak ve bu sorumsuzluk kamu görevlilerinin yanına kar kalacaktır.” diye belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN