- Haberler
- Siirt Haber
- Siirt'te ters laleye rekor ceza: Koparana 577 bin TL, Bacavan Yaylası'na ziyaretçi akını
Siirt'te ters laleye rekor ceza: Koparana 577 bin TL, Bacavan Yaylası'na ziyaretçi akını
Siirt'te endemik bir tür olan ve halk arasında 'ağlayan gelin' ya da 'hüzün çiçeği' olarak bilinen Ters lale için uygulanan cezalar artırıldı. Yeni düzenlemeye göre, ters laleyi koparanlara 577 bin TL idari para cezası uygulanacak.
Özellikle yüksek rakımlı ve dağlık alanlarda yetişen ters laleler, ilkbahar aylarında açarak doğaya eşsiz bir görünüm kazandırıyor. Kısa ömürlü olmasıyla bilinen bu çiçekler, yaklaşık 20 gün boyunca görsel şölen sunarken, koparılmaları halinde hem türün devamlılığı hem de ekosistem ciddi zarar görüyor.
Yetkililer, biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla denetimlerin artırıldığını belirtirken, vatandaşları da bu nadir türü koparmamaları konusunda uyarıyor.
Öte yandan ters lalelerin en yoğun görüldüğü bölgelerden biri olan Bacavan Yaylası, bahar aylarında doğaseverlerin akınına uğruyor. Şirvan ilçesine bağlı yaylaya özellikle gezi turları düzenlenirken, ziyaretçiler ters laleleri doğal ortamında görmek için bölgeye yoğun ilgi gösteriyor.
Uzmanlar, ters lalelerin koparılmadan korunmasının hem doğa turizmi hem de doğal mirasın gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıdığını vurguluyor.
Bakmadan Geçme