Siirt'te Seçim Ne Durumda? Siirt Halkı Milletvekili Adaylarının Siirtli, Türk, Kürt Ya Da Arap Olmasına Dikkat Edecek mi?

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel seçimine saatler kaldı. Siirt'te AK Parti, Yeşil Sol Parti, CHP, MHP'den vekil adayları ve bağımsız adaylar seçileceklerine kesin gözle bakıyor. Siirt halkının ise milletvekili adaylarında aradığı özelliklerin neler olduğu merak konusu hâline geldi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Seçime sayılı saatler kala Siirt siyasetinde neler olduğunu, neler konuşulduğunu ve nasıl bir sonuç beklendiğini sizler için madde madde derledik.

AK Parti'de Arap Aday Olmaması Seçimin Seyrini Değiştirecek mi?

Adaylar açıklandıktan sonra AK Parti Siirt Milletvekili adaylarında Arap aday olmaması şehrin gündemini uzun süre meşgul etti. MHP'nin aday tanıtım toplantısında MHP'li Milletvekili Adayı Necdet Kayra'nın "Arapların iradesi yok sayıldı" ifadesi Arap aday tartışmasını iyice ateşledi. Bu tartışmalar 1. Sıra Milletvekili Adayı Mervan Gül'ün MHP'nin aday çıkaramayacağı dolayısıyla MHP'ye gidecek her oyun  HDP'ye gideceği açıklamasında bulunmuş, bu açıklamada ülke gündemine oturmuştu. Daha sonra AK Partili yöneticilerin kendi seçmenlerine partinin ırk ayrımı yapmadığını daha önceki İl Başkanları ve 1. Sıra Milletvekili adaylarını örnek göstererek anlattı. AK Partili yetkililerden aldığımız bilgiye göre, Siirtli Arapların partiye küskün olmadığı, küskün seçmenlerin de tek tek ziyaret edilip gönüllerinin kazanıldığı öğrenildi. Bir de Siirt ve Kurtalan halkı olmak üzere kent genelindeki büyük ailelerden oy sözü alındığı ve en az iki milletvekili adayı çıkaracak şekilde seçimin kendi lehlerinde sonuçlanacağı belirtildi.

Yeşil Sol Partililer Adaylarında Hangi Özelliği Arıyor? 

Yeşil Sol Partide ise adayların Siirt sorunlarını meclise taşıma özelliğinin güçlü olduğu adaylar istedikleri gözlemleniyor. En son seçimde şehirde en çok olay alan Yeşil Sol Parti, bu seçimde de özgürlük, hak, hukuk ve adaletin hakim olması gerektiğini belirterek halktan oy talebinde bulunuyor. Kentte ekonomik sebepler başta olmak üzere iktidar partisine oy verilmeyeceğini düşünen Yeşil Sol Parti'de 3 milletvekili ile meclise gidileceğine inanılıyor. 

CHP Vekil Çıkarır mı?

Millet İttifakı'nın CHP Milletvekillerinin Siirt'te ilk kez ciddi bir çalışma yaptığı görülüyor. Millet İttifakı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Siirt'te ekonomik krizin olduğunu ve bunun CHP iktidarıyla değişeceğine inanan bir Siirt halkından söz ediliyor. Halkın büyük çoğunluğundan olumlu geri dönüş aldığını belirten yetkililer, bu seçimde CHP'nin çok iddialı olduğunu ve en az bir milletvekili çıkaracağını belirtti. 
 
MHP Vekil Çıkarır mı?

Siirt'te son yılların en ciddi çalışmalarından birini sergileyen MHP'nin Siirt Milletvekili adayları, uyguladığı politikayla en az bir vekil çıkaracakları konusunda kararlı. Öncelikle Siirtli Araplardan ve küskün olarak nitelendirilen büyük bir kesimden oy alınacağını ve bu miktarında 30 bin bandında olduğunu belirten yetkililer, Siirt halkının bu kez seçimini MHP'den yana yapacağını belirtiyor. Cumhur İttifakı ortağı olarak AK Parti için asla adaylıktan çekilmeyeceklerini aksine kendilerinin de meclise gidecekleri konuşulan konular arasında.

Bağımsız Adaylar Seçimi Nasıl Etkiler?

Bağımsız Milletvekili adaylarının da Siirt'in tüm kesimine ulaştığı ve ciddi bir seçim çalışması yürüttükleri gözlemlendi. Kentte siyasî bir buhranın yaşandığını, yıllardır aynı politikacılar tarafından verilen sözlerin yerine getirilmediği için seçmenin yeni bir arayışta olduğunu belirtiyor. Halkın kendilerine büyük teveccüh gösterdiğini belirten Edip Eker, halkın kendisine verdiği güvenin sandığa yansımasıyla meclise 3. sıradan değil 2. sıradan gireceğine inandığını ifade ediyor.

Bu değerlendirmelere bakıldığında son yılların sürprize en açık seçimi Siirt'i bekliyor diyebiliriz. 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Siirt halkının kararını en çok hangi adaydan yana kullanacağı merak konusu.

Peki en son genel seçimlerde Siirt halkı oyunu kimlerden yana kullanmıştı?

İşte 2018'de yapılan seçim sonuçları:

Recep Tayyip Erdoğan %42,9 62,828 oy 

Selahattin Demirtaş %49.23 72,324 oy

Muharrem İnce %5.61 8242 oy


HDP %52,11 - 76.225 oy

AK Parti %38,57 -56.417 oy

MHP %3.38 - 4951 oy

CHP %2.08 - 3037 oy

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN