Siirt'te Kuşaklardır Devam Eden Dondurmacıdan Cefan Kavunlu Dondurma

Siirt'te üç kuşaktır devam eden ve organik ürünlerle hazırlanan 'Abdullah Dondurması' bölgenin endemik meyvelerini tüketiciyle buluşturuyor .

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Youtube Kanalı VİDEO
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Siirtli Dondurmacı Ayaz Hocaoğlu 1950'li yıllarda kenti çevreleyen dağlardan ve yaylalardan getirilen kar ile dedesinin yaptığı dondurmaya babasının adını vererek organik olarak ürettiği dondurmayı markalaştırdı. Siirt'e özgü lezzetler ile birleştirdiği dondurmayı, kentte satışa sunan Hocaoğlu, 73 yıllık lezzeti Siirt'in vazgeçilmesi haline getirdi. Amacının üç kuşak boyunca sürdürdüğü bu lezzeti kuşaklar boyunca bir gelenek haline getirmek olduğunu dile getiren Hocaoğlu, bugünlerde Siirt'te özgü ve endemik lezzet Cefan Kavunu ile dondurmayı birleştirdi. 

Siirt'te Kuşaklardır Devam Eden Dondurmacıdan Cefan Kavunlu Dondurma

Siirt'i çevreleyen doğa harikası Botan Bölgesi'nin dağlarında yetişen dağ salebi, Pervari'nin yüksek rakımlı yaylarından yetişen keçilerin günlük sütü ile dondurmasını hazırladığını anlatan Hocaoğlu, "Bu mesleği dedem babama öğretti. Babam da bana. Dedem Siirt'in dağlarından şehre kar getirir ve dondurmayı öyle yapardı. Babam ise İzmir'de dondurma makineleri çıkınca onu alıp ve küçük bir atölye kurar. Ben de babamdan öğrendim bu mesleği. Üç kuşaktır teknoloji değişti ama bunun lezzeti değişmedi. Çünkü biz keçiden sağılan sütü günlük getiriyoruz. Organik ve saf sütten bunu imal ediyoruz. Mevsimine göre meyveler katıyoruz dondurmaya onun da organik olmasına özen gösteriyoruz. Bahar aylarında başlayan çilek hasadı ile birlikte Sason'un organik çileklerini kullanıyoruz. Fıstıklarımız zaten buradan ve organiktir. İçinde dağ salebi kullanıyoruz. Kısık ateşte uygun bir şekilde sütü kaynatıyoruz. Çünkü saf sütü oluşturmaya gayret gösteriyoruz" diyerek dondurmalarının yapımına ilişkin bilgi verdi. Dondurmanın özelliğini anlatmayı sürdüren Hocaoğlu, "Biz külah kullanmıyoruz. Özel yaptığımız gofretler ile bu dondurmayı ikram ediyoruz. Tüm yazın boyunca bol kepçe dedemin dağıttı gibi ikramlarda bulunuyoruz" diyerek lezzetin Siirt'te gelenek haline geldiğini söyledi.

Siirt'te Kuşaklardır Devam Eden Dondurmacıdan Cefan Kavunlu Dondurma

Meyveli dondurma yaparken dikkat ettikleri özelliğin organik ve Siirt'te özgü lezzetler olduğunu anlatsan Hüsemattin Hocaoğlu, "Şuan dünyada sadece Siirt'te özgü olan bir kavun çeşidi var. Biraz limonsu biraz kivi tadını andırır ve mayhoş bir tadı vardı bu kavunun. Dünyada sadece Siirt'in Cefan Köyü ve bölgesinde yetişir. Endemik bir kavundur. Ve bunu sadece bugünlerde kavunun çıkması ile birlikte kavunu keserek dondurmayı da isteyenlere bu şekilde ikram ediyoruz" dedi.

Siirt'te Kuşaklardır Devam Eden Dondurmacıdan Cefan Kavunlu Dondurma

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN