- Haberler
- Siirt Haber
- Siirt'te av sezonu kapandı! Avcılar dikkat
Siirt'te av sezonu kapandı! Avcılar dikkat
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirme kapsamında, Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü av sezonuna ilişkin önemli bir duyuruda bulundu.
Açıklamada, ülkemizde kara avcılığını düzenleyen temel mevzuatın 11 Temmuz 2003 tarihinde yürürlüğe giren 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu olduğu hatırlatıldı. Söz konusu kanunun, av ve yaban hayvanlarının yaşam alanlarıyla birlikte korunmasını ve geliştirilmesini amaçladığı vurgulandı.
Av sezonu 1 Mart’ta kapandı!
4915 sayılı Kanun’un 3. maddesi uyarınca oluşturulan Merkez Av Komisyonu (MAK) tarafından alınan 2025–2026 Av Dönemi Kararı, 6 Temmuz 2025 tarihli ve 32948 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.
Karara göre, 2025–2026 av sezonu 1 Mart 2026 tarihi itibarıyla ülke genelinde kapandı.
Bu tarihten itibaren:Av ve yaban hayvanlarının üreme döneminin başlaması nedeniyle, av sezonunun yeniden açılacağı Ağustos ayına kadar avcılık faaliyetleri yasak olacak.
Eş tutma, üreme, yavru büyütme ve erginleşme dönemlerinde doğaya çıkan vatandaşların daha hassas davranması, yavru ve yumurtaların toplanmaması gerektiği belirtildi.
Yasaklara uymayanlar hakkında 4915 sayılı Kanun kapsamında idari para cezası uygulanacak, ayrıca av hayvanı türüne göre değişen tazminat bedelleri talep edilecek.
Yeni dönem kararı Mayıs ayında
Merkez Av Komisyonu’nun Mayıs ayı içerisinde toplanarak 2026–2027 av dönemine ilişkin yeni kararları alacağı, bu kararda avlanma usul ve esasları ile türlere göre avın açılış tarihlerinin yeniden belirleneceği bildirildi.
Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, alınan kararların tüm avcılara ve ilgililere duyurulduğunu açıkladı.
Bakmadan Geçme