- Haberler
- Siirt Haber
- Siirt'te 669 Metre Derinlikten Çıkarılıyor: Türkiye'nin Bakır İhtiyacının Yüzde 25'i Buradan Karşılanıyor
Siirt'te 669 Metre Derinlikten Çıkarılıyor: Türkiye'nin Bakır İhtiyacının Yüzde 25'i Buradan Karşılanıyor
SİİRT'in Şirvan ilçesine bağlı Madenköy bölgesinde faaliyet gösteren Eti Bakır Siirt İşletmesi, yerin 669 metre altından çıkardığı bakır cevheriyle Türkiye ekonomisine yıllık 180 milyon dolarlık katkı sağlıyor. Türkiye genelindeki 8 işletmede yılda 90 bin ton katot bakır üreten şirket, Siirt'te yaklaşık 1 milyon ton tüvenan cevher çıkarıyor. İşlenen cevherden elde edilen 80 bin ton bakır konsantresi ise katot bakır üretimi için Samsun'daki izabe ve elektroliz tesisine gönderiliyor.
Türkiye’nin bakır ihtiyacının önemli bölümünün yerli kaynaklardan karşılanmasına katkı sunan Eti Bakır’ın Siirt İşletmesi’nde üretim, teknolojik altyapı ve iş güvenliği odaklı yürütülüyor.
İşletmede yerin 669 metre altında çıkarılan cevher, konveyör hatlarıyla flotasyon tesisine taşınıyor. Yetkililer, yer altındaki ekipmanların büyük bölümünün uzaktan kumanda sistemiyle çalıştırıldığını belirtiyor.
‘DİK KULE SİSTEMİYLE KURULAN İLK KUYU’
Eti Bakır Siirt İşletmesi İşletme Müdürü Olcay Kotiloğlu, işletmenin teknolojik altyapısına ilişkin bilgi verdi. Türkiye’nin yıllık yaklaşık 500 bin ton katot bakıra ihtiyaç duyduğunu belirten Kotiloğlu, Siirt’te gerçekleştirilen üretimin dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sunduğunu söyledi.
Kotiloğlu, “Bu ihtiyacın bir kısmının yerli kaynaklardan Siirt’te üretilmesi, ülkemizin dışa bağımlılığının azaltılmasına ve ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. Bu üretimi gerçekleştirirken teknolojiyi ve iş güvenliğini de en üst seviyede tutmaya çalışıyoruz. Kuyu derinliğimiz 669 metre, kule yüksekliğimiz ise 74,5 metre. Türkiye’de metalik madenlerde dik kule sistemiyle kurulan ilk kuyu sistemine sahibiz” dedi.
Yer altındaki üretim süreçlerinde teknolojik sistemlerden yararlandıklarını ifade eden Kotiloğlu, “Yer altındaki ekipmanlarımızın büyük bölümünü uzaktan kumandayla çalıştırıyoruz ve cevheri yer altından flotasyon tesisimize konveyör hatlarıyla el değmeden ulaştırıyoruz. Böylece hem güvenli hem de yüksek verimli bir üretim gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
500 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Eti Bakır’ın Cengiz Holding bünyesine dahil olduğu 2017 yılından bu yana Siirt’teki işletmeye yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım yapıldığı belirtildi.
Yatırım planının yaklaşık yüzde 80’inin tamamlandığını aktaran Kotiloğlu, kalan bölümün gelecek yıl tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. Yapılan yatırımların önemli bölümünün Ar-Ge çalışmalarına ayrıldığını kaydetti.
848 KİŞİYE İSTİHDAM
Siirt’in istihdam oranı açısından Türkiye’deki iller arasında alt sıralarda bulunduğuna dikkat çeken Kotiloğlu, işletmede çalışanların önemli bölümünün kentten istihdam edildiğini belirtti.
Kotiloğlu, “Siirt, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2025 yılı İş Gücü İstatistikleri’ne göre en düşük istihdam oranına sahip dördüncü il konumunda. Biz de yerel istihdamı desteklemek adına işletmemizde görev alan 848 çalışma arkadaşımızın büyük bir bölümünü Siirt’ten istihdam ettik” dedi.
İşletmenin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlerin büyük bölümünün de yerel firmalardan temin edildiğini belirten Kotiloğlu, bu yolla dolaylı istihdamın ve bölge ekonomisinin desteklendiğini ifade etti.
HEDEF 1 MİLYON FİDAN
Eti Bakır Siirt İşletmesi’nde madencilik faaliyetlerinin yanı sıra çevresel rehabilitasyon çalışmalarının da sürdürüldüğü belirtildi.
Çorak bir arazide, ağaç kesilmeden kurulduğu ifade edilen işletme sahasında bugüne kadar 954 bin ağacın dikildiği, hedefin ise 1 milyon fidana ulaşmak olduğu kaydedildi.
Öte yandan, olumsuz hava koşullarından etkilenen yaban hayvanlarının beslenme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kamu kurumlarıyla iş birliği içerisinde çalışmalar yürütüldüğü bildirildi.
Bakmadan Geçme

