Siirt'te 600 Yıllık Külliye Turizme Kazandırılacak

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Külliyede incelemelerde bulunan Vali Osman Hacıbektaşoğlu, buranın ihya edilmesi ve turizme kazandırılması için bir proje hazırlanacağını belirtti.

Medrese ve medreseye bağlı han ile değirmen de incelemelerde bulunan Vali Hacıbektaşoğlu şu şekilde konuştu:

“Kavaközü köyümüzde Mir Nasrettin Medresesi, türbesi ve külliyesi bulunuyor. Şu anda bulunduğumuz yer Kavaközü köyünün eski yerleşim yeri, Yaklaşık 300 metre yukarıdaki tepede insanların gördüğü yaşadığı mağara yerleşimi var. Burası çok güzel bir yer. Botan Vadisi Mezopotamya insanlığın doğduğu yer, medeniyetin doğduğu yer, çok kıymetli topraklar, çok zengin topraklar. Hz. Ömer’den bu yana, bu topraklar İslam'la buluştu. Bu topraklarda çok büyük eserler izler bıraktı. İnsanlığın geçmişine dair 12 bin yılı geçen izleri var.

Bu bulunduğumuz noktada bunlardan bir tanesi. Burayı da inceledik. Burada da ne yapabiliriz? Burayı bilen insanlar gelip burayı görmeye ve istirahat etmeye geliyor. Burayı yine turizmi çalışırken, Botan vadisi, Tillo Milli Parkı’nı çalışırken, burası da yine aynı Milli Park'a dâhil olmamakla beraber çok yakın bir yer. Bu avantajı kullanalım. Bunun yanında Gökçebağ köprüsünün de hemen bitiminde.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Kalkınma Ajansı ile birlikte burayı da projelendirmeyi düşünüyoruz. Burada çok anıt ağaçlar var ve buradaki bahçe duvarları yerlerde görülen taşlar hepsi çok özellikli ve tarihi değeri olan şeyler. Burada gördüğümüz çok güzel bir han var. Bunların tarihini niteliklerini çok iyi anlamak, anlatmak ve bir de hem doğayı hem tarihi yapıları koruyarak buraları ihya etmek üzere bir proje geliştireceğiz, burayı turizme kazandıracağız. ”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN