Siirt Mışar Ovası'nın Sorunları Yeniden Meclis Gündeminde

Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Mışar Ovası'nın sorunları meclis gündemine taşınmaya devam ediyor.

2019 Ilısu Barajında sularının yükselmesiyle yolların su altında kalmasının ardından Mışar Ovası’nın yaşadığı sorunlar meclis gündemine getirişmeye devam ediliyor.

Yeşil Sol Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, bölge halkının yaşadıkları sorunlara ilişkin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na cevaplandırılması üzere soru önergesi verdi.

Ilısu baraj gölü altında kalan yolların vatandaşların mağdur ettiğini belirten Sarıtaş, “Bozuk yollara rağmen daha önce bu bölgeye Siirt kent merkezinden yaklaşık 40 dakikada ulaşılabiliyordu. Ancak köprü olmadığı için artık kimi köylere ulaşmak için 2,5 saate kadar yolculuk yapmak gerekiyor. Mişar Bölgesi’nde yaşayan köy sakinleri hem uzayan yollardan hem de masraflı yolculuktan şikâyetçi.” Dedi.

Sarıtaş soru önergesinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na cevaplandırılması üzere şu soruları yöneltti:

“Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU tarafından Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Eruh ilçesine bağlı Mişar Ovası ya da Mişar Bölgesi olarak bilinen bölgede daha önce ulaşım Botan Çayı üzerinde yer alan Botan Köprüsü üzerinden gerçekleştiriliyordu. Köprünün Ilısu Barajı sularının yükselmesiyle su altında kalmasının ardından bölgedeki köylere ulaşmak için tek seçenek Eruh üzerinden yapılan yolculuk. Bozuk yollara rağmen daha önce bu bölgeye Siirt kent merkezinden yaklaşık 40 dakikada ulaşılabiliyordu. Ancak köprü olmadığı için artık kimi köylere ulaşmak için 2,5 saate kadar yolculuk yapmak gerekiyor. Mişar Bölgesi’nde yaşayan köy sakinleri hem uzayan yollardan hem de masraflı yolculuktan şikâyetçi.
Yarım saatlik yolun daha fazla uzamaması için feribot yardımıyla karşıya geçmeye çalışan araç sahipleri, bu kez de araçlarını feribota bindirme/indirme sorunu ile karşılaşıyor. Hem amatör hem de yetersiz olan “iskele” olarak belirlenen bölgelerin de toprak yol olması araç sahipleri için ayrıca araçlarının çok fazla hasar görmesine neden oluyor. Bu da köylüler ve araç sahipleri için ayrı bir maliyet anlamına geliyor. Bu sorunun en önemli ve en büyük çıkmazı ise sağlık. Sağlık Bakanlığı’nın izni olmadığı gerekçesiyle gelen ambulanslar karşıya geçmiyor. Hastalar burada şahsi araçlarla karşıya geçip ambulansa bindiriliyor. İlgili köylerin isteği, hakları olan düzenli yollar ve yeni bir köprü. 
 
Bu bağlamda;
1-) Yıllardır var olan bu soruna ilişkin sizin bir çalışmanız var mıdır, önceki yönetimden konuyla ilgili bilgi aldınız mı?
2-) Bu sorundan yaklaşık 40 köy etkilenmektedir, çözüm için bu köylerden iletişime geçtiğiniz oldu mu?
3-) Bozuk yollar ve Botan Köprüsü’nün yeniden inşası gündeminizde midir?
4-) Sağlık Bakanlığı’nın iznine tabi olan ambulans geçişlerinden haberdar mısınız?
5-) Bu sorundan kaynaklı halkın başta sağlık ve ekonomi olmak üzere yaşadığı büyük sorunlardan haberdar mısınız, bu konuda bir gündeminiz var mı?”
 

Yorumlar 1
mehmet murad 11 Eylül 2023 15:44

efendim sadece mışar bülgesi 40 köy değil bağlantı güçlü konak bölgesi ve mardin bağlantı ve cizre ye bağlantısı. köprünün su altında kalması tüm siirt e olan bağlantıları kopmuş durumda teşekkür.

Bakmadan Geçme