- Haberler
- Siirt Haber
- Siirt Milletvekili Sarıtaş, Botan Çayı'ndaki Balık Ölümlerini TBMM Gündemine Taşıdı
Siirt Milletvekili Sarıtaş, Botan Çayı'ndaki Balık Ölümlerini TBMM Gündemine Taşıdı
Siirt'te son aylarda sıkça gündeme gelen Botan Çayı'ndaki balık ölümleri ve su kirliliği iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşındı. DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
Milletvekili Sarıtaş, İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede, özellikle 2025 yılının sonbahar aylarından itibaren Botan Çayı’nda çok sayıda balık ölümünün yaşandığına dair haberlerin ve saha tespitlerinin kamuoyuna yansıdığını belirtti.
Önergede, Dicle Nehri havzasının önemli kollarından biri olan Botan Çayı’nın, bölgedeki sucul ekosistem, tarımsal sulama faaliyetleri ve biyolojik çeşitlilik açısından kritik bir öneme sahip olduğu vurgulandı.
Sahadan gelen bilgilere göre çayda su renginde değişim yaşandığı, yüzeyde yoğun koku oluştuğu ve çok sayıda balığın kıyıya vurduğunun görüldüğü ifade edildi. Bu durumun sucul yaşam açısından ciddi bir çevresel risk oluşturduğuna dikkat çekildi.
Önergede ayrıca, yapılan saha incelemeleri ve uydu görüntülerine dayalı değerlendirmelerde kirliliğin muhtemel kaynaklarından birinin Siirt Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi bünyesinde bulunan sızıntı suyu havuzları olabileceğine dair iddiaların bulunduğu kaydedildi. Görüntülerde, havuzlarda biriken çöp sızıntı sularının doğal dere yatağı boyunca ilerleyerek herhangi bir arıtma sürecinden geçmeden Botan Çayı havzasına ulaştığı yönünde değerlendirmelerin yer aldığı belirtildi.
Milletvekili Sarıtaş, Botan Çayı’ndaki balık ölümlerinin nedenlerinin bilimsel olarak ortaya konulmasının ve kirliliğin kaynağının tespit edilmesinin büyük önem taşıdığını belirterek konunun şeffaf bir şekilde araştırılması gerektiğini vurguladı.
Bakanlığa 7 Soru Yöneltti
Sarıtaş’ın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorular yer aldı:
Botan Çayı’nda 2025 ve 2026 yıllarında meydana gelen balık ölümlerine ilişkin Bakanlık tarafından herhangi bir inceleme veya araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir?
Balık ölümlerinin nedeninin belirlenmesi amacıyla nehir suyu veya balık dokuları üzerinde analiz yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir?
Siirt Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nden kaynaklanan sızıntı sularının Botan Çayı havzasına karıştığı iddiaları hakkında Bakanlıkça bir inceleme başlatılmış mıdır?
Söz konusu tesiste sızıntı sularını arıtmak amacıyla bir arıtma tesisi bulunmakta mıdır ve aktif olarak çalışmakta mıdır?
Bakanlık tarafından tesisin alıcı ortama deşarj faaliyetlerine ilişkin son beş yılda kaç denetim yapılmıştır?
Botan Çayı’ndaki balık ölümleriyle ilgili sorumluluğu bulunan kurum veya işletmeler hakkında herhangi bir idari ya da adli işlem başlatılmış mıdır?
Bölgedeki su kalitesinin düzenli izlenmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi için Bakanlığın planladığı yeni bir çalışma var mıdır?
Milletvekili Sarıtaş, Botan Çayı’nda yaşanan balık ölümlerinin nedenlerinin ortaya çıkarılması ve bölgedeki su ekosisteminin korunması için konunun kapsamlı biçimde araştırılması gerektiğini ifade etti.
Buda her şeyi bir yere taşıyor. İcraat lazım icraat,
Bakmadan Geçme