Siirt Halkı: Hayati olmayan hastalıklar için sağlık çalışanları meşgul edilmemeli

Siirt'te halk, 112 Acil'e yapılan asılsız çağrılara tepki göstererek toplumun bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini, asılsız çağrılar nedeniyle sağlık ekiplerinin hayati önem taşıyan hastalara yetişemediğine dikkat çekti.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Türkiye genelinde yapılan 112 çağrıları istatistiki olarak değerlendirildiğinde 112 Acil’e yapılan aramaların çoğunlukla, asılsız çağrılardan oluştuğunu görülüyor.

Hayati bir önem taşıyan 112 Acil Çağrı Hattının ülkede çoğu zaman gereksiz ve asılsız ihbarlarla meşgul edildiğini ifade eden Siirt halkı, acil çağrıların gereksiz yere aranmasının; gerçek ihtiyacı olan hastanın ulaşamadığına, kişilerin hayatını kaybetmesine ve sakat kalmasına yol açabileceğine dikkat çektiler.

"Hayati olmayan hastalıklar için 112 sağlık çalışanları meşgul edilmemeli"

Diyaliz hastası bir kardeşinin olduğunu, buna rağmen gereksiz yere ambulansı aramadığını söyleyen  Fesih Taşkın, "Geçenlerde annem rahatsızlığından dolayı ağlıyordu ama yine de ambulansla değil, özel bir araç tutup hastaneye götürdük. Hayati olmayan hastalıklar için sağlık çalışanları meşgul edilmemeli." dedi.

Siirt Halkı: Hayati olmayan hastalıklar için sağlık çalışanları meşgul edilmemeli

"Yapılan çağrılara gereksiz hasta diyemiyoruz çünkü hastanın durumunu bilmiyoruz"

112 Acil Sağlık Merkezinde ambulans şoförü olduğunu ve Acil Çağrı Merkezinin gereksiz yere meşgul edildiğini ifade eden Ahmet Etiz, "Maalesef gereksiz çağrılar yapılıyor. Özellikle taşra bölgelerinde bu problem yüksek seviyede, 17-18 kilometre mesafede bulunan köyler var ve ambulansın oraya gidip gelmesi 4,5 saat sürebiliyor. Yapılan çağrılara ön yargılı davranıp gereksiz hasta diyemiyoruz çünkü bilmiyoruz. Vatandaşlarımızdan isteğimiz; gereksiz 112 çağrı merkezini meşgul etmeyelim, kendimiz gidebiliyorsak gidelim." çağrısında bulundu

"Ambulans erken gelemediği için arkadaşım hayatını kaybetti"

Bazı insanların sadece şaka olsun veya eğlenmek amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezlerini meşgul ettiğine dikkat çeken Muhammed Bora, yaşadığı acı bir anı şöyle anlattı: " Çocukken bu tür şakaları mutlaka yaptık ama bedelini daha sonra yaşadığımız acı bir olayla çok ağır ödedik. Bir arkadaşımız yaralandığında ambulans erken gelemediği için hayatını kaybetti. Bizde travmaya neden bu olay 3-5 yıl sürdü. Her kes kendine yakışanı yapmalı, ailesini düşünmeli. Bir insanı anne ve babasız bırakmaktan daha kötü ne olabilir ki; ölüm en büyük öğüttür."

Yunus Gündüz de ölümün her an gelebileceğine dikkat çekerek, 112 Acil Çağrı Merkezinin hiçbir şekilde meşgul edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Siirt Halkı: Hayati olmayan hastalıklar için sağlık çalışanları meşgul edilmemeli

"İnsanların hayatı sizin elinizde olabilir boşuna meşgul etmeyin"

Bazı insanların arkadaş gruplarıyla oyun ve eğlence amaçlı 112 Acil merkezini meşgul ettiğini ifade eden Hasan Efe, bu tür şakaların insanların hayatına mal olabileceğini, belki de o kişilerin bir arkadaşı, ailesinden birini ölüm ile kalım arasında bırakacağını kaydetti.

Sağlık çalışanı Fehmi Kurt, sağlıkta gereksizliğe, şakaya yer olmadığını, halkın bu noktada daha bilinçli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini söyledi. (İLKHA - Murat Orhan)

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN