Siirt Barosu: Barışçıl Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Demokratik Toplumun Vazgeçilmezidir

Siirt Barosu, dün gece Siirt kent merkezinde düzenlenen yürüyüşe polisin müdahale etmesine tepki gösterdi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Van'da DEM Parti'den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın kesinleşen "memnu hakların iadesi" kararının ardından Siirt’te toplanan DEM Partililer kararı protesto etmek için yürüyüş gerçekleştirmiş ve polis yürüyüşe plastik mermi ve gaz bombalarıyla müdahale etmişti.

Siirt Barosu, yapılan yürüyüşe müdahalenin ardından yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Anayasa madde 34: Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.” Dedi.

“Toplanma özgürlüğüne ve göstericilerin ifade özgürlüklerine müdahale yapılması demokrasiyi işlevsiz kılmaktadır.” Denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Van'da DEM Parti'den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın kesinleşen "memnu hakların iadesi" kararının hukuka aykırı şekilde kaldırılmasını ve halkın iradesinin yok sayılmasını protesto etmek amacıyla Siirt ilinde gerçekleştirilen ve demokratik hak olan barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşüne orantısız müdahaleleri medya aracılığıyla üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.

Anayasa madde 34: Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) içtihatlarına göre Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 11. maddesi ile korunan "toplanma ve gösteri yapma hakkı", demokratik toplumda korunan temel haklar arasında yer almakta ve yine AİHS 10. madde ile korunan "ifade özgürlüğü" ile birlikte, demokratik toplumun temelini oluşturmaktadır. Toplanma ve gösteri yapma hakkının güvence altına alınmadığı bir ülkede demokrasiden bahsetmek mümkün değildir. Bu hak sayesinde vatandaşlar, politikacıların ve ülkeyi yönetenlerin davranışlarını eleştirme, ülkede uygulanan politik uygulamalar ve projeler üzerinde etkide bulunma ve demokratik taleplerini dile getirme imkânına sahip olmaktadırlar. Bu yönüyle toplanma özgürlüğüne ve göstericilerin ifade özgürlüklerine müdahale yapılması demokrasiyi işlevsiz kılmaktadır.

Siirt Barosu olarak bu tür uygulamalardan vazgeçilmesi çağrısında bulunuyor, anayasal hakkın kullanımına karşı yapılan müdahalelerin karşısında ve her durumda hukukun yanında yer alacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN