Siirt Baro Başkanı Alptekin: İspanyol gözlemci heyeti kolluk kuvvetlerinin baskısı altında bırakılmıştır

Siirt Barosu, Siirt'te akreditasyonları olmadan seçimleri gözlemlemek için İspanya'dan gelen 10 kişi, polis ekiplerince gözaltına alınarak sınır dışı edilmesi olayına ilişkin basın açıklaması yaptı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Siirt Barosu hizmet binası önünde yapılan yazılı açıklamayı Siirt Baro Başkanı Muhammed Alptekin yaptı.

Muhammet Alptekin, seçimleri gözlemlemek için İspanya'dan gelen 10 kişi, polis ekiplerince gözaltına alınarak sınır dışı edilmesi olayını şu şekilde anlattı:

“Siirt Barosu olarak seçim hazırlığı aşamasında tüm siyasi partileri bağımsız adayları kapsayıcı bir kitapçık ve seçim eğitimi verdik tüm partilere kitapçıklar yollandı ve kendilerine basın üzerinden de açık çağrılar yapıldı.

Seçim Güvenliğinin sağlıklı ve demokrasi şöleni şeklinde geçmesi için ilk andan tarafsız ve bağımsız bir süreç yürütmeye çalıştık. 
14.05.2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerini gözlemlemek için yasal yollarla ve pasaportları ile ilimize gelen ve aralarında parlamenterlerinde bulunduğu İspanyol gözlemci heyeti gün boyunca kolluk kuvvetlerinin baskısı altında bırakılmıştır. 

14.05.2023 günü sabah saatlerinde Baykan İlçemizde bulunan iki yabancı gözlemci, İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından engellenmiş ve Baykan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile serbest bırakılmıştır. Ardından saat 13.00 sıralarında Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı gerekçe gösterilerek Baykan İlçesi Veysel Karani Beldesinde, polis ekipleri tarafından herhangi bir gözaltı kararı olmaksızın tek başlarına alıkonulmak istenmiştir. 

Baromuz avukatlarının itirazları neticesinde avukatlarımızın gözetiminde İspanyol gözlemci ekibi Siirt İl Emniyet Müdürlüğü’ne getirilmiştir. Siirt İl Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen iki yabancı gözlemci hakkında kimlik tespiti işlemleri yapılmış gerekli tutanaklar tutulmuştur.

Söz konusu yabancı gözlemcilere başka herhangi bir işlem yapılmaksızın saatlerce Emniyet Müdürlüğü binasında alıkonulmuştur. Avukat meslektaşlarımızın tüm itirazlarına rağmen şahıslar hakkında herhangi bir gözaltı kararı olmaksızın alıkonulmalarına ilişkin bilgi verilmemiş ve talimatın Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verildiği söylenmiştir. 

Durum Siirt Baro Başkanlığına bildirilmiştir. Siirt Barosu Başkanımızın Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşmesi neticesinde Başsavcılığının herhangi bir talimatının olmadığı anlaşılmıştır. Gözlemci heyetinde bulunan iki kişi, avukat meslektaşımızla birlikte saatlerce Emniyet Müdürlüğünde keyfi bir şekilde tutulmuştur. Bu keyfiliğin devam etmesi üzerine meslektaşlarımız konu ile ilgili tutanak tutmuş ve 155 polis imdat hattını arayarak şikayette bulunmuştur. 

Şikâyet kaydı oluşturulmasına rağmen herhangi bir polis ekibi olaya müdahale etmemiş ve konunun üstü kapatılmaya çalışılmıştır. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube personelleri tarafından avukat meslektaşlarımıza karşı hakaretvari davranışlar sergilenmiş ve meslektaşlarımız kötü muameleye maruz kalmıştır. 

Ardından alıkonulan gözlemci şahıslar Siirt Devlet Hastanesine götürülmüş ve sağlık raporu aldırıldıktan sonra meslektaşlarımızın itirazlarına rağmen Siirt İl Göç Müdürlüğüne götürülmüştür. İl Göç Müdürlüğünden sonra keyfi bir şekilde bu şahıslar tekrar Emniyet Müdürlüğüne götürülmüştür. Aynı gün saat 20.30 sıralarında bu şahıslar serbest bırakılmıştır.

Saat 23.50 sıralarında şahısların konakladığı otele gelen polis ekipleri şahısları herhangi bir gözaltı kararı olmadan tekrar alıkoymuş ve Emniyet Müdürlüğüne götürmüştür. Baromuz avukatlarına gelen bilgi üzerine avukatlarımız tekrardan Siirt İl Emniyet Müdürlüğüne gitmiştir. Takip eden bir saat içerisinde ilimizde bulunan İspanyol heyetin tümü Emniyet Müdürlüğüne getirtilmiştir. Bu sırada İspanyol heyete eşlik eden meslektaşlarımız avukat kimliklerini göstermelerine rağmen polis zoru ile fiili gözaltı yapılarak emniyet müdürlüğüne getirtilmiştir. Bu sırada Siirt Baro Başkanı ile iletişime geçilmiş ve kendisi Emniyet Müdürlüğüne gelmiştir. Ancak Baro Başkanımız Emniyet Müdürlüğü önünde saatlerce bekletilmiş ve İl Emniyet Müdürünün talimatıyla Emniyet Müdürlüğü binasına alınmamıştır. Bu durum üzerine avukatlarımızca tutanak tutulmuştur. 

Emniyet müdürlüğü güvenlik şube personelleri tarafından yabacı gözlem heyeti baskı altına alınmış ve zorla il göç idaresine götürülüp parmak izi ve diğer işlemlere tabi tutulmak istenmiştir. Bu işlemleri ısrarla kabul etmeyen heyet, İspanya Büyükelçiliği ile irtibata geçmiştir. Bu keyfilik gece saat 03.00 sıralarına kadar devam etmiş ve meslektaşlarımızın tüm itirazlarına rağmen yabancı heyet serbest bırakılmamıştır. Meslektaşlarımızın bu keyfiliğin gerekçesini sorması üzerine talimatın Siirt İl Emniyet Müdüründen geldiği bilgisi verilmiştir. Saat yaklaşık 03.30 sıralarında Siirt İl Emniyet Müdürü güvenlik şubeye kendi özel korumaları ile gelmiş, etrafa bağırıp çağırmış ve meslektaşlarımızın gözlemci heyetin yanından zorla uzaklaştırılması talimatını vermiştir. Ardından koruma ekipleri tarafından meslektaşlarımız zor kullanılarak şube dışına çıkartılmıştır. Meslektaşlarımızın bulunmasının engellendiği bir ortamda Siirt İl Emniyet Müdürü bizzat yabancı gözlemci heyet üzerinde baskı kurmuştur. Yabancı gözlemci heyeti ile meslektaşlarımız sabah saatlerine kadar Emniyet Müdürlüğünde alıkonulmuştur. İspanyol heyet polis gözetiminde önce Batman havaalanına ardından İstanbul havaalanına götürülmüştür. Heyet bu şekliyle ülkeyi terk etmek zorunda bırakılmıştır.
Avukatlarımızın görevini yapmasını  fiziki müdahale ile engelleyen, avukatlarımıza yönelik fiili gözaltı yapan ve avukatlarımıza  ve gözlemci heyete yönelik keyfi ve hukuka aykırı işlemlere karşı tarafımızca suç duyurusunda bulunulmuştur.  

Siirt Barosu olarak her zaman ve her koşulda keyfi ve hukuk dışı uygulamalara ve anlayışa boyun eğmeyeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 2

  • vatan | 17 Mayıs 2023 11:55

    Türkiye'mizde demokrasinin ne kadar önde olduğunu gözlemlemek için gelmişler, çünkü dünyada seçime katılımın bu kadar yüksek bir yer olmadığına şahit olmak için gelmişler YAŞASIN TÜRKİYE KAHROLSUN DÜŞMANLARI

  • Okur | 16 Mayıs 2023 20:35

    Ne işleri var ülkemizde, kendi ülkeleriyle ilgilensinler

BUNLARA DA BAKIN