Promosyon almak caiz midir? Ünlü hocaların yorumlarını sizler için derledik

Promosyon anlaşmalarında gün geçtikçe rekor rakamlar çalışanların hesaplarına yatıyor. Çalışanlar durum böyle olunca promosyon caiz midir sorusunu kendilerine soruyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Ünlü hocaların cevaplarını sizler için derledik. Promosyon caiz midir? İşte ünlü hocaların cevapları.

DİYANETE GÖRE PROMOSYON CAİZ Mİ?

Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Fatih Mehmet Aydın promosyon konusu ile ilgili, "Bu yeni ortaya çıkan bir husus. Bu konuda Kuran-ı Kerim'de, hadislerde doğrudan bir şey bulmamız mümkün değil. Ancak faizle ilgili kuralları, usülleri işleterek bir hükme varmaya çalışıyoruz. Din İşleri Yüksek Kurulu husus ile ilgili uzun yıllardır çalışmalar yapıyor. Bu konuda kanaati belli bir seviyeye ulaştı. Kurulun kanaatine göre, promosyonlar normal vadeli hesapta oluşan faiz gibi bir paradır diyemiyoruz. Fakat şunu da söyleyemiyoruz. Promosyonlar tamamen faizden arınmıştır, helaldir, temizdir bunu da diyemiyoruz. Yani bu konuda büyük bir şüphe olduğunu görebiliyoruz. Temel ihtiyaçlarını giderme noktasında kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin annesi, babası. çocukları, eşi, torunları için ihtiyaçlarını gideren kişilerin kullanması doğru değildir. Burada şüphe vardır bu yüzden bu kuşkudan uzak durmak gerekir." ifadelerini kullandı.

İHSAN ŞENOCAK PROMOSYON AÇIKLAMASI

Promosyonla ilgili gelen bir soruya cevap veren İhsan Şenocak, "Faizle alakalı bütün müslümanlar ilişkilerini kesecekler. Alakaları, irtibatları kalmayacak. Cenab-ı Allah ticareti bütün şubeleriyle helal kıldı. Faizi ise haram kıldı. Niçin, orada sömürü var. İnsanlık bugün bu haldeyse arkasında bu tefeciler var, faizciler var. Ülkeler iktisadi olarak bir takım krizlere sürükleniyorsa arkasında sömüren faizci zihniyet vardır. Bu sebeple faizi Kuran-ı Kerim kesin bir dille yasaklar. Peki müslümanın bankayla ilişkisi nasıl olacak? Zaruret miktarında olacak. Çalıştığı bir kurum, bir müessese var ise bir kişinin ilgili promosyonu kamuya yararlı faaliyetlerde (yol, köprü, hela) kullanılabilir." açıklamasında bulundu.

NİHAT HATİPOĞLU PROMOSYON İÇİN NE SÖYLÜYOR?

Ramazan Programlarıyla televizyonda sıklıkla görülen Nihat Hatipoğlu ise promosyon hususu hakkında, "Promosyonlarda bir problem yok. Çünkü promosyonlarda sizin bankadan bir talebiniz yok. Banka ile bir şartlaşmanız yok. Bankaya bana şu kadar ver bende sana bu kadar vereceğim demiyorsunuz. Promosyonda sizin maaşınız ödeniyor. Devlet maaşınızı falanca bankaya yatırıyor o banka da size diyor ki, bana yatırıldığı için bu para ben size yılda bir defaya mahsus bir maaş kadar para vereceğim. Alırsınız onu harcarsınız. Zaten sizden fazlasıyla kazanıyor onu. Az bile veriyorlar daha çok vermeleri gerekiyor." şeklinde konuştu.

MEHMET OKUYAN'A GÖRE PROMOSYON CAİZ Mİ?

Profesör Doktor Mehmet Okuyan ise banka maaş promosyonları konusunda, "Bu bir hak edilişin karşılığı değil. Bir para üzerinden yapılan gelir kaydı gibi görünüyor. Doğrudan haram da diyemem işleyişi tam bilmediğim için. Ve fakat en azından şüphe taşıdığı için bu tür promosyonların alınmasını ama onu garibanlara dağıtmak gerektiğini düşünüyorum." dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN