Ölmek üzere olan bir kişi domuz kalbi nakliyle hayata döndü

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorları ölmek üzere olan hastaya genetiği değiştilmiş domuzun kalbini nakletti.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

ABD'nin Maryland eyaletinde, doktorlar ölmek üzere olan bir kişiye domuz kalbi nakletti. 

Hastanın operasyondan iki gün sonra sandalyede oturabildiği ve şakalar yaptığı açıklandı. 

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorlarına göre, 58 yaşındaki donanma gazisi Lawrence Faucette, kalp yetmezliği nedeniyle neredeyse kesin ölümle karşı karşıyaydı. 

Nakli gerçekleştiren Dr. Bartley Griffith, "Başımı sallayıp duruyorum. Domuz kalbi olan biriyle nasıl konuşabilirim ki?" dedi. 

Hastane, yeni kalbin herhangi bir destekleyici makine olmadan iyi çalıştığını duyurdu; ancak önümüzdeki birkaç haftanın hasta için kritik olduğu belirtildi. 

Aynı uzman ekip, geçen yıl genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbini dünyada bir ilke imza atarak sadece iki ay hayatta kalabilen David Bennett'e nakletmişti. 

Geçen yıl ABD'de 4.100'ün üzerinde kalp nakli yapıldı. Ancak sadece uzun vadede hayatta kalma şansı en yüksek olan hastalara nakil yapılabiliyor.

Genetiği değiştirilmiş domuzlar kullanılıyor

Hayvandan insana organ nakli girişimleri, insanların bağışıklık sistemleri yabancı dokuyu hemen yok ettiği için onlarca yıldır başarısız oldu.

Şimdi bilim insanları, organlarını daha insana benzer hale getirmek için genetik olarak değiştirilmiş domuzları kullanarak tekrar denemelerde bulunuyor. 

Son zamanlarda, bilim insanları domuz böbreklerini ve kalplerini bağışlanan insan bedenlerinde test ediyor. 

Operasyonla ilgili izin 300 sayfadan fazla belgenin ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne sunulmasının ardından alındı. Maryland araştırmacıları, raporlarında geçen yılki ilk denemelerinden yeterince şey öğrendiklerini ve tekrar denemenin mantıklı olduğunu savundu.

Bilim insanları geçen yılki nakilden sonra kalbin içinde gizlenen bir domuz virüsünün belirtilerini keşfetti. Yeni çalışmalarında gizli virüsleri aramak için daha iyi testler yapıldı ve bazı ilaçlar tedavi listesinden çıkarıldı. 

Maryland ekibinin Xenotransplantasyon uzmanı Dr. Muhammad Mohiuddin, "Bu domuz kalbinin bir insanda çalıştığını görmek inanılmaz bir duygu. Hiçbir şeyi önceden tahmin etmek istemiyoruz. Her günü bir zafer olarak kabul edip ilerleyeceğiz." dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN