- Haberler
- Siyaset
- Mutlak Butlan Kararından Sonra Kemal Kılıçdaroğlu'ndan İlk Açıklama: 'CHP Ahlaki Değerlerini Korumak Zorunda, Kuruluş Kodlarına Kavuşturacağız'
Mutlak Butlan Kararından Sonra Kemal Kılıçdaroğlu'ndan İlk Açıklama: 'CHP Ahlaki Değerlerini Korumak Zorunda, Kuruluş Kodlarına Kavuşturacağız'
CHP'ye ilişkin verilen 'mutlak butlan' kararının ardından ilk kez konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, parti içinde ayrıştırıcı söylemlerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, CHP'nin kuruluş değerlerine ve ahlaki çizgisine yeniden dönmesi gerektiğini vurguladı.
Cumhuriyet Halk Partisi’nde kurultay sürecine ilişkin mahkeme kararının ardından gözler eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na çevrilmişti. Kılıçdaroğlu, yaşanan gelişmeler sonrası ilk kez evinin önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Açıklamasında hem parti içindeki tartışmalara hem de CHP’nin geleceğine ilişkin mesajlar veren Kılıçdaroğlu, dikkatli ve kapsayıcı bir dil kullanılması gerektiğini söyledi.
Özgür Özel mesajı: “Yeni görevi hayırlı olsun”
Kılıçdaroğlu’nun ilk değerlendirmelerinden biri, CHP’de bugün yapılan grup başkanlığı seçimiyle ilgili oldu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yeniden TBMM Grup Başkanı seçilmesini değerlendiren Kılıçdaroğlu, yeni görevinden dolayı Özel’i tebrik etti.
Ayrıca Özel’in kendisiyle görüşme isteğini daha önce ilettiğini ancak henüz bu görüşmenin gerçekleşmediğini belirtti.
“CHP’nin ahlaki değerleri korunmalı”
Kılıçdaroğlu açıklamasında, CHP’nin yalnızca siyasi bir parti değil, Cumhuriyet’i kuran köklü bir yapı olduğunu vurguladı. Partinin geçmişte çok sayıda eleştiri aldığını ancak ahlaki değerleri konusunda benzer tartışmalar yaşanmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
Parti içinde ayrışma yaratacak söylemlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, özellikle eski genel başkanlara yönelik kırıcı ve küçültücü dilin CHP kültürüyle bağdaşmadığını dile getirdi.
“Parti içinde kavga dili doğru değil”
Kılıçdaroğlu, CHP tabanında gerilim oluşturacak açıklamaların partiye zarar vereceğini belirterek milletvekilleri, il ve ilçe yöneticileri ile partililere sağduyu çağrısı yaptı.
CHP’nin temelinde ahlak, erdem ve saygı anlayışının bulunduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, parti içindeki tartışmaların düşmanlaştırıcı bir zemine taşınmaması gerektiğini söyledi.
CHP’de grup başkanlığı seçimi yapıldı
CHP’de bugün Özgür Özel başkanlığında gerçekleştirilen kapalı grup toplantısında grup başkanlığı seçimi yapıldı.
Toplantıya katılan 96 milletvekilinden 95’inin oyunu alan Özgür Özel, yeniden CHP TBMM Grup Başkanı seçildi. Bir oy geçersiz sayılırken, toplantıya katılamayan 15 milletvekilinin de destek mesajı ilettiği belirtildi.
Parti kaynakları, seçimin “grup içinde güven tazeleme” amacıyla yapıldığını ifade etti.
Süreç nasıl başladı?
Tartışmaların merkezinde ise CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin yargı süreci yer alıyor.
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen CHP Kurultayı’nın iptaline hükmetmiş ve “mutlak butlan” kararı vermişti. Kararla birlikte kurultay sonrası yapılan olağan ve olağanüstü toplantılar ile alınan kararların hükümsüz hale geldiği belirtilmişti.
Bu karar sonrası Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden göreve dönmesi siyasi gündemde geniş yankı uyandırmıştı.
Bakmadan Geçme