İsrail tankları, Refah kent merkezine girdi

Refah'ta yerlerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına saldıran İsrail'in kent merkezine girdiği belirtildi. Dünya genelinde İsrail'in saldırılarına tepki arttı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) saldırıları durdurma kararı aldığı Gazze Şeridi'ndeki Refah şehrinde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına saldırdı. 26 Mayıs'ta düzenlenen saldırıda, en az 50 Filistinli öldürüldü.

Refah'ta son duruma ilişkin konuşan görgü tanıkları, İsrail tanklarının şehir merkezine girdiğini bildirdi. Reuters'ın aktardığına göre İsrail ordusu, El Avda Camii yakınlarında görüldü. 

UAD, 24 Mayıs'ta İsrail'in Gazze'nin Refah kentindeki askeri operasyonlarını, saldırılarını ve diğer faaliyetlerini acilen durdurması gerektiğine hükmetmişti. Mahkeme, İsrail’in Gazze Şeridi'ndeki sivillerin ve özellikle yakın zamanda Refah’ta yerlerinden edilenlerin güvenliğini artırmak için üstlendiğini beyan ettiği tahliye çabaları ve aldığı önlemlerin yeterliliği konusunda ikna olmadığını bildirmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, kararı, "çirkin, ahlaki açıdan tiksindirici ve iğrenç" olarak nitelendirmişti.

İsrail'in UAD kararına rağmen Filistinlilerin sığındığı çadırlara saldırmasının ardından dünya genelinde Gazze'ye destek için düzenlenen protestolara birçok eylemci katıldı. 

Kanada'nın Toronto kentinde bir araya gelen Filistin destekçisi yüzlerce gösterici, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına son vermesi talebiyle İsrail Başkonsolosluğu önünde protesto düzenledi.

Göstericiler, İsrail ordusunun yerinden edilmiş Filistinli sivillerin Refah kentindeki kampına düzenlediği ölümcül saldırıya Filistin bayrakları taşıyarak ve slogan atarak tepki gösterdi.

Tunus'ta da eylemciler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına son vermesi talebiyle gösteri düzenledi. Göstericiler, İsrail ordusunun Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği saldırıya tepki gösterirken Filistin bayrağı ve savaş karşıtı pankartlar taşıdı.

ABD'nin New York kentinde de yüzlerce gösterici, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına son vermesi talebiyle gösteri düzenledi. Göstericiler, İsrail ordusunun Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği saldırıya tepki gösterdi. 

Michigan eyaletinde bulunan Detroit kentinde eylemciler de saldırılara tepki gösterirken Filistin bayrağı ve savaş karşıtı pankartlar taşıdı.

Fransa'nın başkenti Paris'te göstericiler, Saint-Augustin Meydanı'nda bir araya geldi. "İsrail katil, (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron suç ortağı", "İsrail defol, Filistin sana ait değil" ve "Yaşasın Filistin" sloganları atan protestocular, ellerinde Filistin bayrakları ve "Selam (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu, Uluslararası Ceza Mahkemesi sana randevu verdi" yazılı döviz taşıdı.

Saint-Augustin Meydanı'nın farklı çıkış noktalarına konuşlanan polis ekipleri, yaklaşık 1,5 saat göstericilerin meydandan çıkmasına izin vermedi. Polis engelline takılan göstericiler önceden belirledikleri istikamet olan İsrail'in Paris Büyükelçiliği'ne yürüyemedi.

Daha sonra farklı bir istikamet seçen eylemciler, Saint-Lazare Garı yakınlarında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yaşamını yitiren Filistinliler için 1 dakikalık saygı duruşu yaptı. Aynı alanda oturma eylemi de yapan göstericilerden bazıları bir binaya dayalı inşaat iskelesine tırmanarak, Filistin bayrakları dalgalandırdı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş sırasında polis defalarca göstericilere biber gazıyla saldırdı. 

Almanya’nın başkenti Berlin’de binlerce kişi Gazze'ye destek için bir araya geldi. Protestocular, kentin sembol yerlerinden Alexanderplatz Meydanı'nda toplandı.

Filistin bayrakları ve üzerinde “Özgür Filistin”, “Ellerinizi Refah’tan çekin”, "Canavarı silahlandırmayı durdurun", “Tüm gözler Refah’ta", “İsrail’i silahlandırmayı durdurun” yazan dövizler taşıyan göstericiler, “Boykot İsrail”, “Netanyahu terörist”, “İsrail çocukları ve kadınları öldürüyor ”, “Soykırımı durdurun” şeklinde ve Alman hükümeti aleyhinde sloganlar attı.

Refah saldırısında çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi nedeniyle başkentlerden kınama mesajları geldi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, İsrail ordusunun Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına gerçekleştirdiği saldırıyı "katliam" olarak nitelendirdi. Maduro, haftalık basın toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail'in dünyanın gözleri önünde Gazze'de "katliam" yaptığını belirtti.

ABD ve Avrupa Birliği'ne (AB) tepki gösteren Maduro, "ABD ve AB, ellerindeki güce rağmen bu katliamı durdurmak için hiçbir şey yapmıyor. Bana göre onlar, bu cinayetlerin suç ortaklarıdır" ifadesini kullandı.

İsrail tankları, Refah kent merkezine girdi

Maduro, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Uluslararası Adalet Divanı (UAD) kararlarını tanımadığını vurgulayarak, "Müslüman ve Hristiyan çocukları bombalıyor, hukuk onun umrunda değil. Netanyahu, bu çağın Herodes'idir. ABD ne yapıyor? Peki Avrupa ne diyor? Sessiz kalıyorlar. Soykırım sessizliği... Hitler zamanından bu yana insanlığın şahit olduğu en korkunç soykırımlardan biri yaşanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, İsrail'in Refah'ta "katliam" yapmaya devam ettiğini belirtti. Saldırı görüntülerini paylaşan Petro, "Katliam devam ediyor. Sözde güçlü demokratik ülkeler bu katliama karşı sesini çıkarmıyor. Böyle yaparak kendi halklarının kinini üzerlerine topluyorlar. Sadece Filistin halkının varlığını değil, demokrasinin ve insanlığın varlığını da tehlikeye atıyorlar. Sermaye ve banka sahipleri de sessiz çünkü katliamı destekleyenlerle aynı taraftalar" ifadelerini kullandı.

İsrail tankları, Refah kent merkezine girdi

Petro, gün içinde Filistin'i destekleyen çok sayıda görüntü ve haberi kişisel hesabından takipçileriyle paylaştı. Kolombiya, Gazze'de Filistin halkına yönelik devam eden saldırıları gerekçe göstererek 3 Mayıs'ta İsrail ile diplomatik ilişkileri resmen kestiklerini duyurmuştu.

ABD Kongresi'nin Filistinli tek Kongre Üyesi Rashida Tlaib de, İsrail'in Refah'a son saldırısıyla ilgili, "Bu saldırı kasıtlıydı. Siz kazara devasa sayıda çocuğu ve onların ailelerini tekrar ve tekrar öldürüp sonra 'bu bir hataydı' diyemezsiniz" ifadesini kullandı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, X hesabından yaptığı paylaşımda,  "Bu dehşet sona ermeli" diye yazdı. 

İsrail tankları, Refah kent merkezine girdi

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN