İran'da erkek eczacılar başörtü takarak 'zorunlu başörtüsünü' protesto etti

İran Gıda ve İlaç İdaresi'nin eczanelerde çalışan kadınlara yönelik 'siyah başörtüsü ve peçe takma' zorunluluğu erkekler tarafından protesto edildi. Erkek eczacılar hükümetin kararına yönelik gerçekleştirdikleri protestoda başörtüsü takarak, kadın meslektaşlarını desteklediklerini açıkladılar.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

İran Gıda ve İlaç İdaresi, eczanelerde çalışan kadınların siyah başörtüsü ve siyah peçe takması yönünde talimat verdi.

İranlı birçok eczane çalışanı ve sahibi erkek de hükümetin diktasıyla alay ederek ve başörtüsü takarak kadın meslektaşlarını desteklediklerini açıkladılar.

İranlı gazeteci ve aktivist Masih Alinejad konuya ilişkin Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İran Gıda ve İlaç İdaresi, eczanelere kadın personelini işyerinde siyah peçe takmaya zorlama emri verdi. İranlı erkekler bu emirle dalga geçiyor ve başörtüsü takarak kadın meslektaşlarına destek oluyor.
Zorunlu başörtüsü, dini bir ilişkinin temel direğidir. Bu duvarı birlikte yıkacağız" ifadelerini kullandı.

Alinejad ayrıca, uluslararası eczacılara İranlı meslektaşlarını destekleme yönünde çağrı da yaptı.

Alinejad, "Zorunlu başörtüsü yasalarına direnme suçundan birçok kadın işini kaybetti. Kadınları başörtüsü takmaya zorlamak dünyadaki tüm kadın ve erkeklere hakarettir. İnsan hakları küresel bir meseledir. Dayanışmanızı gösterin. #MahsaAmini‌" ifadelerini kullandı.

BAŞÖRTÜSÜ TALİMATI

Iran International'ın bildirdiğine göre, Sağlık Bakanlığı'nın gözetiminde faaliyet gösteren İran Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), geçtiğimiz günlerde eczanelere kadın personeli işyerinde siyah peçe takmaya zorlama emri verdi.

FDA ayrıca eczanelerden, zorunlu başörtüsü “talimatlarını” müşterilerinin gözü önünde de uygulamalarını istedi.

Yönetmeliğe göre eczane müdürleri, kadın çalışanların başörtüsü takmalarının takibinden sorumlu olacak. Bu, Tahran ve Amol'daki en az iki eczanenin, kadın çalışanlarının "uygunsuz" başörtüsü takması gerekçe gösterilerek kapatılmasının ardından geldi.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN