İngiltere'de 'protesto' yasakları: Yüzü kapatmak suç sayılacak

İngiltere İçişleri Bakanı James Cleverly, 'Hiçbir protestocu yüzünü kapatarak adaletten kaçamaz. Bu yüzden onları yasaklıyoruz' açıklamasında bulundu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

 İngiltere İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ‘Ceza Adaleti Kanun Tasarısı’nın kanunlaşması sonrasında protestolar sırasında yaşanan bazı eylemlerin suç sayılacağı açıklandı. Buna göre protestolar sırasında yüzü kapatmak, fişek yakmak veya savaş anıtlarına tırmanmak gibi eylemler suç sayılacak.

Tasarıya göre, savaş anıtlarına tırmanmak 'ulusal kahramanlara saygısızlık' olarak kabul edilecek ve 3 aya kadar hapis veya 1000 sterlin (yaklaşık 38 bin 500 TL) para cezasıyla cezalandırılacak. İngiltere İçişleri Bakanı James Cleverly konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Protesto demokrasinin temelidir. Ancak bu, milli kahramanlarımıza saygısızlık etmek, çalışkan insanları rahatsız etmek anlamına gelmez” dedi.

'HİÇBİR EYLEMCİ YÜZÜNÜ KAPATARAK ADALETTEN KAÇAMAZ'

Yasa tasarısı kapsamında ayrıca protestolar sırasında havai fişek veya işaret fişeği yakmanın yasaklanacağı belirterek yasağın delinmesi halinde yine 1000 sterlin para cezası söz konusu olabilecek. İçişleri Bakanlığı ayrıca yine protestolar sırasında yüzü herhangi bir eşyayla kapatmanın kimliği gizleme anlamına geleceğini vurgulayarak “Hiçbir protestocu yüzünü kapatarak adaletten kaçamaz. Bu yüzden onları yasaklıyoruz. Suçlular 1000 sterlin kadar para cezası ve bir ay hapis cezasına çarptırılabilir” dedi.

İçişleri Bakanlığı, protesto amaçlı yolların kapatılması veya kişilerin kendilerini anıtlara veya heykellere zincirlemesinin de yasak kapsamında suç sayılacağını belirtti. Bakanlık konuyla ilgili, “Yolları tıkayan veya anıtlara kilitlenenler artık protestoyu kovuşturmadan kaçınmak için yasal bir mazeret olarak kullanamayacak” açıklamasını yaptı. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN