İklim Krizi Belgesel Serisinin ikincisi yayınlandı

Ekoloji haberleri ve belgeselleri ile tanınan Siirtli gazeteci Metin Yoksu iklim krizi üzerine yaptığı belgesellerden ikincisini yayınladı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Batman Çayı Tehdit Altında belgeselinde akademisyenlerden bölge halkına kadar çok sayıda kişiye mikrofon uzatılırken bölgenin nadir canlılarının da görülmesini sağlıyor.

İklim Krizi Belgesel Serisinin ikincisi yayınlandı

Gazeteci Yoksu belgeselini tanıtım metninde şunları kaleme alarak yaşanan tehlikeye dikkat çekiyor.

Batman Çayı kaynağını Sason'un, Bingöl'ün, Muş'un yüksek rakımlı dağlarından ve yüzlerce doğal kaynak suyundan alarak Batman kent merkezinin kuzeyinden gelerek güneyine doğru akan ve Dicle Nehri ile birleşen akarsudur. Dicle Nehri'nin önemli ana kaynaklarından biri olan Batman Çayı'nda en az 25 endemik balık türü ve Batman Çayı Havzası'nda da en az 188 kuş türü bulunuyor. 188 kuş türünden altısı ise Kırmızı Listede bulunurken türleri de tehdit altında. Batman Çayı birçok canlıya yaşam alanı olurken havza üzerinde kurulu Malabadi Barajı dolayısı ile debi yapısı değişkenlik gösteriyor özellikle de ıslah etme adı altında tüm habitat kum ocakları dolayısı ile tehdit altında. 

Akarsuyu bekleyen en büyük tehdit ise Batman Valiliği tarafından üzerinde inşa edilmek istenilen sanayi tesisleri yapılacak olması. Hali hazırda çay üzerinde yapılan kot farkları nedeniyle Dicle Nehri'nin balıkları üremek için yukarı çıkmaları zorlaştırılırken doğal denge yok ediliyor. Kentin biyolojik arıtma tesislerinin olmayışı, zirai ilaçlamalar da suyu kirletirken, sanayinin yapılması halindeyse kenti besleyen içme suları da atıklar nedeniyle risk altına girecek. 

İklim krizi nedeniyle tüm dünya üzerindeki çevreciler suların korunmasını önerirken Batman'da, kentin en önemli su kaynağı tehdit altında!

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN