HEDEP Eş Genel Başkanı ve Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, yerel seçimlerde adaylarını nasıl belirleyeceklerini açıkladı

HEDEP Eş Genel Başkanı ve Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, yerel seçimlerde adayların halkın talepleri doğrultusunda belirleneceğine işaret ederek, yeni dönemi halkla birlikte öreceklerini vurguladı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yerel seçimlerde batı metropollerinde de belediyeler kazanacaklarını, bunun için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Bakırhan, Mezopotamya Ajansı ve Gazete Duvar'a verdiği söyleyişide seçimde adaylarını nasıl belirleyeceklerini açıkladı.

Şöyleyişinin bazı kısımları şöyle;

Yeni bir isimle, yeniden yapılanan bir parti olan HEDEP ile yola devam ediyorsunuz. İktidarın baskılarının arttığı, Meclis işlevinin tartışıldığı, pek çok Kürt siyasetçinin tutuklu olduğu, kazandığınız belediyelere kayyımların atandığı bir dönemde HEDEP nasıl bir siyaset hattı inşa edecek, nasıl bir muhalefet yürütecek? 

Evet, Meclis kıymetli bir zemindir ve orada sayısal olarak çok olmak kıymetlidir. Ama bizim siyaset anlayışımız için tek zemin Meclis değildir. Meclis bugün insanların çok konuşup ama asla sonuç alamadıkları bir yere evrilmiş durumdadır. İşlevsizliğin en üst seviyesini yaşıyor. Biz mücadeleyi daha çok halk ile sokakta mücadele edenlerle yapan ve buradan sonuç almayı, burada demokratik bir basınç oluşturmayı, dönüştürmeyi, değiştirmeyi esas alan bir anlayışa sahibiz. Dolayısıyla Meclis’e bakarak bir hat oluşturmuyoruz. Yeni dönemdeki tavrımızı da daha çok alanlarda halkın içinde ve halkla beraber ilkesine bağlı kalarak öreceğiz. Kürtlerin dil, kültür ve kimliğinden dolayı uğradığı ayrımcılık ve haksızlıklara yönelik talepleri, Alevilerin inançlarını serbestçe yaşama hakkı, kadınlar, gençler, feministlerin eşitlik talepleri, yok edilen, ranta açılan doğanın mücadelesi, işçinin, emekçinin, yoksulun insanca yaşayacak koşullar talebi bizim de talebimizdir. Umudunu yitiren gençlerin umudunu yeniden yeşertmek boynumuzun borcudur.

Kongrenize büyük önem atfettiniz. Önemli mesajlar verildi ancak halkın hem size hem iktidara nasıl bir mesaj verdiğini soracak olursak, neler söylersiniz? 

Seçim sonuçları bir kırılmaya, kırgınlığa yol açmıştı. Kongreye gitmeden önce var olan eleştirileri ve kırgınlığı gidermek için çok uzun toplantılar yaptık. Parti geleneğimizde peş peşe bu kadar kısa sürede yoğun bir halk toplantıları sürecimiz olmamıştı. İllerde, ilçelerde, mahallelerde, köylerde ve son olarak konferanslarla bir araya gelerek halkımızı dinledik. Halkımızla yakın temas içerisinde olmanın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gördük. Onları dinlemek, eleştirilerini almak, önerilerini almak çok kıymetliydi. Burada tüm yöneticilerimizin, vekillerimizin hepsinin hakkını vermemiz de gerekiyor. Gerçekten bu süreçte çok emekleri var. Halkımız gerçekten tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen kongrede bize sahip çıktı. Çok yoğun bir sahiplenme vardı. Çok kapsamlı, ne istediğini bilen, taleplerini net olarak ortaya koyan bir kongreydi. Bizi mutlu etti, onore etti. Kürtler bir kez daha dünyanın sessizliğine ses oldular, varlık ve kararlılık mesajı verdiler. Önümüzdeki dönem bu kongreden aldığımız güçle mücadelemize dört elle sarılacağız.

Halkın desteklemediği bir mücadelenin buralara gelmesi imkansızdı. Tüm eksikliklerimize rağmen öznenin kendisi halktır. Bu özne de bir biçimde bu kongre aracılığıyla sesini duyurdu. Rojava’ya ilişkin mesajlar, Sayın Öcalan’a ilişkin mesajlar, sorunun çözümüne dönük sisteme vermiş oldukları mesajlar çok netti.

Yeni dönemde bir ittifak politikanız olacak mı?

Bizim çizgimiz net, demokratik ittifakları benimsiyoruz. Özünde ittifak anlayışımız, benimsediğimiz değerler olan demokrasi, adalet, eşitlik ve farklılıklara değer veren çevrelerle yapılır. Baskıya, yoksulluğa karşı mücadele eden, emekçiyle yol yürüyen, her inanca saygı duyan, gençleri, çocukları, kadın yoksulluğunu önemseyen ve bu doğrultuda direnen, velhasıl bu ülkenin sorunlarına gerçekten duyarlı ve dert edinen bütün kesimler bizim ittifak paydaşlarımızdır. Kürtlerin Türklerin Arapları Alevilerin birlikte olduğu dayanıştığı, güç olduğu değiştirdiği, dönüştürdüğü, birlikte yönettiği, dünyaya örnek olabilecek bir toplum umudumuz var. Ezilen, emekçi, yoksul, kadın, Kürt, Alevi, kısaca öteki olarak konumlanan tüm insanları kapsayacak ve sadece seçimlerde bir araya gelmeyecek bir mücadele ittifakından söz ediyorum.

Yeniden yapılanma süreci kapsamında gerçekleştirilen konferans ve çalıştaylarda alınan ve kamuoyuna deklare edilen kararlar var. Genel seçimler için yapılan eleştirileri de hatırlatacak olursak, HEDEP yerel seçimlere nasıl gidiyor?

 

Yerel seçimler bizim için çok önemli. En ince ayrıntılarına kadar tartışma yürütüyoruz. Halk toplantılarında da çok önemli, çok değerli öneriler ortaya çıktı. Şimdi Merkez Yürütme Kurulu’muz, Parti Meclisi’miz oluştuktan sonra ilk somut çalışma alanımız yerel seçimlere yönelik olacaktır. Kurullarımızda tartıştıktan sonra bir deklarasyonla yerel seçim stratejimizi halkımızla paylaşacağız. Şu an en net ve taviz vermeyeceğimiz konu, adayların yerellerdeki halkımızın katılımıyla gerçekleşen talepler doğrultusunda şekilleneceğidir. İkincisi başta kayyım atanan belediyelerimiz olmak üzere, bölgedeki belediyeleri kesinlikle alacağız. Üçüncüsü, sadece Kürt illerinde değil, Türkiye’nin metropollerinde de belediyelerimiz olacak. Şimdilik bu kadarını söyleyebilirim.

Bitirirken sizin aracılığınızla da bir kez daha belirtmek isterim ki; bugüne kadar partimizin her kademesinde emek vermiş, bu geleneğin yaratımında katkısı bulunmuş, bedeller ödemiş, inanmış, oy vermiş, çalışmış tüm yurttaşlarımıza, tüm arkadaşlarımıza ve bu görevi bize layık görerek onore edenlere, cezaevlerinde olup yüreği bizimle olanlara, bizden önceki eş başkanlarımıza teşekkür ediyorum.

'BATIDAKİ METROPOLLERDE DE BELEDİYELERİMİZ OLACAK'

Biz kayyım atanan belediyelerimizi alacağız. Demokratik bir seçimde zaten oralardan AKP'nin çıkması çok zor. Ayrıca batıdaki Türkiye metropollerinde de belediyelerimiz olacak.

'DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK BİR ÖNSEÇİM MODELİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ'

En önemlisi de adaylarımızı belirlerken halkın önerilerinin dikkate alındığı bir strateji izleyeceğiz. Demokratik katılımın sağlandığı, halkın iradesinin açığa çıktığı; ailenin, ekonomik gücün öne çıkmadığı bir model üzerinde çalışıyoruz. Bu önseçimi de aşan bir şey. İradenin gerçekten yansıyacağı bir model. Öyle bir sistem deneyeceğiz ki parası, gücü, aşireti olan değil, hak eden kazanacak. Eş genel başkanlık gibi dünyada örnek olan bir mekanizma oluşturmaya çalışıyoruz. Kent dinamiklerinin oy kullanacağı, kendisini yönetecek insanları seçeceği bir mekanizmaya yoğunlaşıyoruz.

Batıda belediyeler kazanacağınızı söylediniz. Hedeflediğiniz belediyeler var mı? Bu konuda çalışma yürütülüyor mu?

Evet, birçok yerde hedeflediğimiz belediyeler var. Bunun için çalışmalar yürütüyoruz.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN