Güneş yanığı acısı nasıl geçer?

Güneş ışınlarının en güçlü olduğu yaz aylarında daha sık görülen güneş yanıkları, rahatsız edici bir durumdur. Güneş yanığında yapılması gerekenler ve tedavi hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde..

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

GÜNEŞ YANIĞI NEDİR?

Güneş yanığı ultraviyole (UV) ışınlarının neden olduğu deri hasarıdır. Cilt kırmızılaşır, hassaslaşır ve acı verir. Birkaç gün sonra pul pul dökülmeye ve soyulmaya başlayabilir ve genellikle 7 gün içinde tamamen iyileşir. Güneş yanığı genellikle hafif ve kısa ömürlüdür, ancak yaşlanma (kırışıklık) ve cilt kanseri gibi daha sonraki yaşamda cilt problemleri geliştirme riskinizi artırabileceği için bundan kaçınmak önemlidir.

GÜNEŞ YANIĞININ NEDENLERİ

Hafif ve komplike olmayan güneş yanığı vakaları genellikle küçük cilt kızarıklıklarına ve ağrıya neden olur.

Güneş yanığına maruz kalındıktan cilt yaklaşık 2 ila 6 saat sonra kırmızıya döner ve tahriş olur. Yanığın etkilerinin en yoğun olduğu dönem 12 ila 24 saat sonradır.

Daha ciddi vakalarda şiddetli deri yanması ve kabarma, masif sıvı kaybı (dehidratasyon), elektrolit dengesizliği ve muhtemelen enfeksiyon ile komplike hale gelir. Buna güneş zehirlenmesi de denir.

Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalma durumunda, şiddetli ve tedavi edilmemiş güneş yanığı, şoka ve hatta ölüme neden olabilir. Güneş yanığı için en iyi çözüm güneşten uzak durmak ve cildinizi korumaktır.

GÜNEŞ YANIĞI ACISI NASIL GEÇER?

Güneş yanığı olmuşsanız, yanık geçene kadar koşudan uzak durun. Susuz kalmamak için bol su, veya meyve suyu için. Aynı zamanda klima veya vantilatör kullanarak evinizi serin tutun. Güneş yanığı için doğal ilaçlar arasında soğuk kompresler ve banyolar, bazı uçucu yağlar ve şifalı bitkiler, belirli gıdalar bu yanıktan ve acısından kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

YULAF EZMESİ VE KARBONAT

Yulaf ezmesini banyoda bir süre bekletin. Sonra güneş yanığının üzerine sürün. Özellikle güneşten yanmış, kaşıntılı ciltler için yararlı olacaktır. Soğuk suyla dolu bir küvete birkaç yemek kaşığı kabartma tozu atmak ve yaklaşık 15 ila 20 dakika ıslatmak güneşin zararını en aza indirmeye yardımcı olur.

ALOE VERA

Bitkinin içindeki jel, mide rahatsızlığından böbrek enfeksiyonlarına kadar her türlü rahatsızlık için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Jeli doğrudan cilde uygulamak, güneş yanığının acısını anında,yatıştırıcı bir rahatlama sağlar.

HİNDİSTAN CEVİZİ

Güneş yanığı hafifleyince, hindistan cevizi yağı cilt nemlendiricisi olarak kullanılabilir. Ancak, Hindistan cevizi yağını güneş kremi olarak kullanmayın. Hindistan cevizi yağı herhangi bir güneş koruma faktörü (SPF) veya UV koruması sağlamaz, güneş koruyucu yerine hindistan cevizi yağı kullanırsanız güneşte yanma olasılığı daha da yükselir.

SALATALIK

Salatalık, doğal antioksidan ve analjezik (ağrı giderici) özelliklere sahiptir. Salatalığı, bir karıştırıcıda ezerek macun haline getirin ve yüz dahil olmak üzere yanıktan etkilenmiş alanlara uygulayın.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN