Gram altın için flaş tahmin!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında faiz kararını açıklayacak. Peki Merkez Bankası faiz değişikliğine gidecek mi? Altın ve dolarda fiyatların yönü ne olacak?

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: "Altın ons olarak çok büyük miktarda gevşemedi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son faiz artışından bu yana altın ons olarak 1815-1850 aralığında dalgalanmaktadır. Bundan sonraki süreçte Fed’in faiz artışlarına devam edeceği ile ilgili verdiği sinyal, bir sonraki faiz artışının da 0-75 baz puan olacağı yönündeki sinyal, ardından Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) temmuz ayında 0.25 baz puan faiz artışına gidebileceğine yönelik sinyal altında yönü hala yukarı taşımaktadır.

Diğer taraftan hala enflasyon baskısının devam etmesi ve söylendiği gibi de kısa vadede düşmeyeceğinin anlaşılması, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının her geçen gün artarak devam ediyor olması bundan sonraki süreçte Rusya’ya dönük yaptırımların da etkisiyle piyasada yaşanan tedirginlikler altını yüksek oranlı Fed faiz artışlarına rağmen düşürmemektedir.

‘ALTINDA YÖN YUKARI OLACAKTIR’

Aynı zamanda pandemi sonrası piyasaların da toplanıyor oluşu başta petrol olmak üzere demir, bakır ve altın gibi emtiaları da yukarı seviyelere taşımaya devam etmektedir. Bütün bunlar bir araya getirildiğinde bu kadar yüksek risklere rağmen altın yönünü hala yukarı taşımaktadır. Bundan sonraki süreçte de küçük çaplı dalgalanmalara rağmen altında yön yukarı olacaktır.

ONS ALTINDA BU SEVİYELER KRİTİK

Önümüzdeki dönem içerisinde 1850 dolar kırılırsa ons altında, 1900-1930'lu seviyeler mutlak suretle test edilecektir. Ancak unutmamak gerekir ki orta ve uzun vadede altın değerini koruyacaktır.

‘GRAM ALTININ 1000 LİRANIN ALTINA DÜŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

Gram bazında ise Fed’in faiz artışları dolar endeksini 105’li seviyelere taşıdığı için dolar hala küresel piyasalarda değer kazanmaktadır. Doların değer kazanımı devam ettiği sürece onstaki gevşeme de göz önüne alındığında gram olarak bundan sonraki süreçte altın fiyatlarının 1000 TL’nin altına düşmesi çok mümkün gözükmemektedir.

‘1150 LİRA SEVİYESİ SÜRPRİZ OLMAYACAKTIR’

Ancak unutmamak gerekir ki onstaki yüksek oranlı dalgalanmalar nispi de olsa altında geri çekilmeyi riskini taşımaktadır. Ancak orta ve uzun vadede gram olarak 1100-1150'li seviyeler kesinlikle sürpriz olmayacaktır.

Yurt içi piyasalarla ilgili bazı gelişmeler, yarın Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin gelecek olması, diğer taraftan Türkiye’nin Rusya-Ukrayna kriziyle ilgili çabaları ve sürekli temaslarını artıran uluslararası finansal kuruluşlar piyasalardaki pozitif havayı desteklemektedir.

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI NE OLACAK?

Ayrıca perşembe günü Merkez Bankası’nın faiz kararında büyük ihtimalle faizi stabil bırakacaktır. Piyasalar zaten bunu fiyatlamaktadır. Gerek uluslararası piyasalarda dolar endeksinin yukarı gitmesi diğer taraftan da Merkez Bankası’ndan faiz kararı değişikliği beklenmemesi doların yönünü yukarı taşımaktadır.

Ancak yurt dışı finansal kuruluşlarla temasların artması, Hazine Bakanlığı tarafından yeni birtakım enstrümanların devreye alınması nispi olarak ani dalgalanmanın önüne geçmektedir. Unutmamak gerekir ki ABD’de faiz artışları devam ettiği sürece dolarda yön yukarı olacaktır.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN