Elektrik aboneliklerinde büyük değişim: Yeni sistem ve sayaç değişimi başlıyor

Elektrik aboneliklerinde geniş kapsamlı bir değişim başlıyor tüm aboneleri içine alan yeni bir sistemle, mevcut sayaçlar tek tek değiştirilecek.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

EPDK tarafından alınan karara göre, Türkiye'de elektrik aboneleri için önemli bir değişiklik yaşanacak. Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) ile, elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçlar daha gelişmiş bir sistemle değiştirilecek.

MASS Sistemi ve İşleyişi:

Yeni sistem, Merkezi Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) olarak adlandırılıyor. Sayaçlar, merkezi yazılım ile entegre bir şekilde çalışacak ve iki yönlü haberleşme ile elektrik tüketim verilerini doğrulayıp saklayabilecek.

MASS Sistemi Bileşenleri:

MASS sistemi, modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulamasından oluşacak.

Abonelere Sağlanan Avantajlar:

Elektrik Dağıtım şirketleri, mobil uygulama üzerinden abonelere günlük ve aylık ortalama elektrik tüketimlerini görüntüleme imkanı sunacak. Aşırı tüketim durumunda kaçak ihtimallerine karşı uyarılar yapılabilecek ve tüketim sınırlandırılabilecek.

Fatura Karşılaştırma ve Uyarı Sistemleri:

Aboneler, mobil uygulama üzerinden komşularıyla faturalarını karşılaştırabilecek. Benzer kullanıcıların ortalama tüketimleri ile karşılaştırılarak abonelere uyarılar yapılacak.

Kesinti Bilgileri ve Bildirimler:

Abonelere, mobil uygulama üzerinden anlık kesinti bilgileri verilecek. Şikayet ve talepler de mobil uygulama üzerinden alınacak.

Geçiş Süreci ve Öncelikler:

Yeni sistem MASS için geçiş sürecinde, öncelikli olarak sanayi ve tarımsal aboneler ile yüksek tüketimli sayaçlar ve arıza durumlarındaki sayaçlar belirlenmiştir. Halihazırda kullanılan uzaktan okuma özelliğine sahip sayaçlar da yeni sisteme uyumlu hale getirilecek.

Veri Güvenliği ve Sistem Yaygınlaştırma:

Sistem, veri güvenliği açısından kayda alınarak işleyecek. Zaman içinde, yeni sistemin bütün elektrik şebekesine yaygınlaştırılması planlanmaktadır.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN