Doğu ve Güneydoğu'da dikkat çeken seçim anketi!

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi tarafından Doğu ve Güneydoğu kentlerinde gerçekleştirilen ankette ülkücü kökenli Mansur Yavaş'ın dahi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan fazla oy aldığı görüldü. CHP lideri Kılıçdaroğlu, yüzde 24.7'lük bir fark attı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Kamuoyu araştırma şirketleri, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıldan az süre kalmışken çalışmalarını hızlandırdı.  Türkiye genelinde yapılan birçok ankette Ak Parti ve ittifak ortağı MHP'ye yönelik seçmen desteğinin, ekonomik krizin de etkisiyle azaldığı görülüyor. CHP ve İYİ Parti'de ise yükseliş trendi hâkim. 

Son anket, Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi tarafından 26 - 30 Ağustos tarihleri arasında Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde yer alan 16 şehirde yapıldı: Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Van, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkâri, Ağrı, Muş, Bingöl, Bitlis, Adıyaman, Kars, Dersim ve Iğdır.

Ak Parti'de Erime

Geçmiş seçimlerde bölgede HDP'den sonra ikinci parti konumunda olan Ak Parti'de büyük bir erime yaşandığı görüldü. 

Araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 25.5'i, 24 Haziran 2018'deki seçimde iktidar partisine oy verdiğini söyledi. 

"Bu pazar bir genel seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna "Ak Parti yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 16.4 olarak belirlendi. Yani yüzde 9.1'lik bir erime söz konusu.

CHP'DE YÜKSELİŞ

CHP özelinde bakıldığındaysa bir yükseliş trendi mevcut. 

Geçtiğimiz seçimde ana muhalefet partisine oy verdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 6.5'ken, şimdilerde tercihini CHP'den yana kullanacağını belirtenlerin oranı yüzde 12.3 olarak belirlendi.

Yüzde 5.8'lik bir artış var.

 

HDP OY ARTIRDI

 

Bölgede birinci parti olan ve son dönemde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ısrarıyla açılan kapatma davasıyla karşı karşıya bulunan HDP'de de bir yükseliş hakim.

Katılımcıların yüzde 36.4'ü 2018'deki seçimde HDP'ye oy verdiğini söyledi. Partinin bugün ulaştığı oy oranı ise yüzde 39.6.

KİM OLURSA OLSUN ERDOĞAN'DAN YÜKSEK OY ALIYOR

Anketin 'cumhurbaşkanlığı seçimi' ayağında ise ortaya ilginç bir tablo çıkıyor. Ülkücü kökenli olduğu bilinen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş dahi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan daha fazla oy alıyor. 

Erdoğan'a en büyük farkı atan isim ise, 28 Şubat'tan Roboski'ye, Diyarbakır hapishanesi mahkumlarından azınlıklara dek birçok kesimle helalleşme sürecine giren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu.

Erdoğan'ın yüzde 20.3 oranında destek bulduğu ankette ana muhalefet partisi lideri, yüzde 45'e ulaşıyor. 

Kılıçdaroğlu'nu yüzde 39.4'le İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu takip ediyor.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan yüzde 28.9'la üçüncü, Mansur Yavaş ise yüzde 28.1'le dördüncü sırada.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN