Deprem uzmanı açıkladı: Siirt düşük riskli iller arasında

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Avrupa'da ve Türkiye'de deprem riski en düşük bölgeleri açıkladı. Açıklamada Siirt de görece daha az risk taşıyan iller arasında yer aldı.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede Avrupa’da sismik tehlikesi son derece düşük ülkeleri ve Türkiye’de deprem açısından görece daha güvenli kabul edilen bölgeleri kamuoyuyla paylaştı.

Ercan, Avrupa’da aktif fay hatlarından uzak ve jeolojik olarak daha stabil yapıya sahip ülkeler arasında Finlandiya, İsveç, Norveç, Danimarka, İrlanda, Hollanda, Belçika, Litvanya, Letonya, Estonya, Almanya, Belarus, Polonya ve Ukrayna’yı sıraladı.

Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinde ise özellikle Karadeniz kıyı kuşağının büyük bölümünün daha düşük sismik tehlike barındırdığını belirten Ercan, ayrıca Mardin, Batman, Siirt ve Alanya gibi yerleri de görece daha az riskli bölgeler arasında gösterdi.

Siirt’te yaşayanlar endişelenmeli mi?

Uzmanların “daha düşük risk” ifadesinin “sıfır risk” anlamına gelmediğine dikkat çektiği biliniyor. Türkiye’nin tamamının deprem kuşağında bulunduğunu hatırlatan uzmanlar, riskin düşük olduğu belirtilen illerde dahi yapı güvenliği ve afet bilincinin önemini vurguluyor.

Deprem uzmanlarının değerlendirmesine göre Siirt, büyük ve yıkıcı fay hatlarına doğrudan yakın olmaması nedeniyle daha düşük risk grubunda yer alıyor. Ancak uzmanlar, her bölgede olduğu gibi burada da dayanıklı yapılaşma ve afet hazırlığının hayati önem taşıdığını belirtiyor.

Artı Siirt Haber Ajansı

Bakmadan Geçme