Cumhurbaşkanlığı anketi: Hangi aday yüzde kaç oy alıyor?

BUPAR Araştırma'nın son anketinde, cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan'a karşı olası adayların oy potansiyeli ölçüldü. Ayrıca HDP'nin birinci parti olduğu illerdeki oy tercihi incelendi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

 BUPAR Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, 2 bin 986 kişi ile yüz yüze görüşerek anket çalışması yaptı. Cumhuriyet için yapılan ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçiminde Tayyip Erdoğan'a rakip olabilecek olası adayların oy oranları şöyle:

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yüzde 47,4

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 43,9

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 43,9

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 43,9

Ankette, “Son altı aydaki ekonomik durumunuzu aşağıdaki ifadelerden hangisi en iyi anlatmaktadır?” sorusu da yönetildi:

-"Borçlandım, eski birikimlerimi harcadım” diyenlerin oranı yüzde 57.8, 
-"Gelirim giderlerimi ancak karşıladı” diyenlerin oranı yüzde 16.6,
-"Ailemden yardım aldım" yüzde 14,6
-"Tasarruf yapabildim" yüzde 6,1

Ankette katılımcılara “Genel olarak kendinizi mutlu hissediyor musunuz” sorusu da soruldu. Buna göre “Hayır” yanıtını verenler yüzde 67.4 olarak açıklandı. Mutluluk sorusuna “Evet” yanıtını verenler ise yalnızca yüzde 28.4’te kaldı. Cevap vermek istemeyenlerin oranı ise 4.2 olarak ölçüldü.

“Suriyeliler ülkesine dönmeli mi?” sorusuna verilen yanıtlar şöyle oldu: 
-Ülkelerine dönsünler yüzde 87.3
-Ülkemizde kalsınlar yüzde 6.2
-Cevap yok yüzde 4,5

Suriyelilere vatandaşlık verilmesini doğru buluyor musunuz:
Hayır yüzde 84,5
Evet yüzde 10,3
Cevap yok yüzde 5,2

Anket kapsamında sorulan “Başkanlık sistemi ülke için faydalı oldu mu?” sorusuna katılımcıların yüzde 57,4’ü “Hayır zararı oldu” dedi. “Bir şey fark etmedi” diyenlerin oranı yüzde 20,2, “Evet, faydalı oldu” diyenlerin oranı ise yalnızca 19,3 oldu. Fikir belirtmeyenler ise yüzde 3,1 oranında açıklandı. 

"Haziran 2023’te yapılacak milletvekili seçimlerinde hangi ittifak daha fazla oy alır?"
-Millet İttifakı yüzde 48,8
-Cumhur İttifakı 35,5
-Fikir belirtmeyenler yüzde 15,7.

Anket verilerini yorumlayan BUPAR Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Başkanı Erdal Akaltun, Millet İttifakı'nda oldukça önemli bir oy artışı olduğunu, Cumhur İttifakı'nın ise giderek oy kaybettiğini söyledi. Geçmişte AKP'ye oy verenlerin artık "kararsız" duruma geçtiğini aktaran Akaltun, "Farkındalık arttığı için gençler de daha iyi takip ediyor gelişmeleri. Gençler daha fazla özgürlük vaat eden liderlere yöneliyor ve liderlerin söylediklerini yapıp yapamayacağına bakıyorlar" ifadelerini kullandı.

HDP'nin birinci parti olduğu illerde anket yaptıklarını belirten Akaltun, yurttaşlara Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kalırsa, kime oy vereceklerini sorduklarını söyledi. 

İkinci turda blok olarak hareket edecek en büyük seçmenin HDP seçmeni olduğunu anlatan Akaltun, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Bu durumda yurttaşların yüzde 70'i Kılıçdaroğlu'na oy verebileceğini söylüyor. Doğu seçmeninin AKP ile bağı kırıldı. Kürt seçmen ve AKP arasında kırılma var. Gelecekle ilgili bir korku hakim. Yaklaşık 10 milyon kontrolsüz göçmen sorunu var. Göçmenlerin çoğunlukta olduğu mahalle ve ilçeler var artık. Bu kitleye ne olacağı sorusu büyük bir kaygıya da sebebiyet veriyor."

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN