Çin'de 1 yaşındaki bebeğin beyninden doğmamış ikizi çıkarıldı

Çin'in Şangay şehrindeki Fudan Üniversitesi'nden doktorlar, 1 yaşındaki bir kızın beyninden çıkardıkları ikizine dair kapsamlı bir araştırma yayınladı. Vaka oldukça nadir görülse de, uzmanlar tıp literatüründe bunun bir ilk olmadığını belirtiyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Fudan Üniversitesi doktorları, başta şişkinlik ve motor kabiliyetlerinde görülen bazı problemler şikayetleriyle hastaneye başvuran 1 yaşındaki kıza tomografi çekildiğini belirtti. Tomografi sonuçlarında küçük kızın beyninin sıkıştığı ve ventriküllerdeki önemli bir büyümenin meydana getirdiği bir sıvı birikimi görüldü.

Yayınlanan kapsamlı raporda 1 yaşındaki kızın 'intraventriküler fetus-in-fetu' vakası ile karşı karşıya olduğu ve beynindeki ikizinin cerrahi müdahale ile alındığı belirtildi. İkizinin kafatasının içerisinde hapsolan doğmamış bebek raporda 'gelişmemiş kütle' olarak tanımlanırken, parmak büyüklüğüne ulaştığı ve küçük kollarının şekillenmiş olduğu kaydedildi.

 

 

 

Fetüs içinde bir başka fetüsün oluştuğu vakalar, genelde ikiz gebeliğin çok erken evrelerinde, bölünen hücre kümesinin düzgün bir şekilde ayrılamadığı durumlarda ortaya çıkıyor. Bu gibi durumlarda erken embriyolar bir diğerine bağımlı olarak ikizinin içerisinde büyüyor. İkizinin hücrelerini kopyalayıp kan dolaşımını ikizinden sağlayan embriyo varlığını sürdürse de gelişimini tamamlayamıyor.

Raporu kaleme alan uzmanlar, "Birbirine yapışık parçalar, konak fetüsün ön beyninde gelişir ve nöral plaka katlanması sırasında diğer embriyoyu sarar" dedi.

1 yaşındaki kızın operasyon sonucunda sağlığına kavuşup kavuşmadığı bilinmiyor. Ancak daha önce benzer vakalarda hayatta kalmayı başarabilen bebekler mevcut. 1982 yılında yayınlanan bir araştırma, Londra Hastanesinde 14 santimetrelik bir fetüsün 6 haftalık bir bebeğin başından çıkarıldığı bir vaka anlatılmıştı. Bebeğin vücudundan çıkarılan ikiz fetüs, bir başa ve vücuda sahipti.

Ameliyatın ardından 6 haftalık bebeğin 'harika bir iyileşme gösterdiği' raporda kaydedildi.

Uzmanlar 'fetüs içerisinde fetüs' vakalarının oldukça nadir olduğunu söylüyor. Buna göre bu gibi bir durum ancak 500 bin doğumda bir gerçekleşiyor. Çoğu vakada doğmamış fetüs, başarılı bir şekilde dünyaya gelen bebeğin içerisinde bulunuyor. Beyinde fetüs bulunması ihtimali ise çok daha seyrek.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN