Bu Haber hiç hoşunuza gitmeyecek! Maymun çiçeği hastalığıyla ilgili flaş sözler

Türkiye'de henüz görülmeyen ancak kısa sürede dünyanın birçok ülkesine yayılan maymun çiçeği hastalığıyla ilgili Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz'dan açıklama geldi. 20 gün içinde 21 ülkede tespit edilen hastalığa ilişkin konuşan Yavuz, Türkiye'nin, konumu gereği seyahatler için geçiş ülkesi olduğu ve bundan dolayı risk altında olduğunu belirtti. Yavuz ayrıca, ülkemizde hastalığın görülmesi durumunda karantina süresinin 28 gün olabileceğini ifade etti.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Kovid-19'da gelinen son durum ve dünyada endişeyle izlenen monkeypox (maymun çiçeği) salgınıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Koronavirüste ölüm ve vaka sayılarının tüm dünyada azalma eğiliminde olduğunu belirten Prof. Dr. Yavuz, yeni varyantlarla ilgili "yaz ya da sonbaharda yeni dalgalara yol açar mı" endişesi yaşandığını ve sürecin yakından takip edildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Yavuz, "Ayrıca bundan sonra yapılacak aşıların içeriğinin belirlenmesi için Dünya Sağlık Örgütü'nün aynen grip aşılarında olduğu gibi bir organizasyonu söz konusu. Yani nasıl grip aşıları her yıl yenileniyor, böyle bir yenilenmeye ihtiyaç var mı, bunu göreceğiz sonbahara doğru. Çünkü şu an dünyada BA.2 varyantı da artık azalıyor. Diğer varyantlar, BA. 4, 5, Amerika'da çıkan BA.12 varyantları, bulaşık özellikleri daha yüksek olduğu için, baskın hale geçti. Onlar da kaçıyorlar aşı bağışıklığından. Dolayısıyla aşı takviminde bir değişiklik gerekecek mi bunun cevabını arıyoruz" dedi.

"İLK TEMASLIYA İSE AŞI VE 21 GÜN KARANTİNA"

Prof. Dr. Yavuz, henüz Türkiye'de vaka tespit edilmediğini ama ilk vaka çıkarsa neler yapılması gerektiğini ise şu sözlerle anlattı:

"Türkiye'de düşünsenize hiç görülmemiş bir hastalık. İlk hastanın, döküntüler tamamen kuruyana kadar izolasyonda kalması gerekecek. Çünkü toplumda hiç görülmeyen bir hastalık ki ilk defa olacak. Daha önce yayılmamış bir hastalık yani, bu şekilde belki yayılmasını engelleyebiliriz. Hasta tespit edildikten sonra tüm lezyonlar kuruyacak, kabukları dökülecek, çünkü oralardan da bulaşma söz konusu olabiliyor; bu da 2 ila 4 hafta kadar sürüyor. Semptomlar çıktıktan, döküntüler başladıktan sonra 14-28 gün arası hasta olan kişinin izolasyonu gerekiyor. Temaslıda ise semptomlar oluşmadan aşılama yapılması ve 21 güne kadar izolasyonu söz konusu olabilir."

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN