Kirlenmek her zaman güzel mi?

TÜM YAZILARI SON GÜNCELLEME:

Kaldırımda yürüyen bir çocuk ve çocuğunun elini sıkıca tutmuş bir baba;Sokaktaki çöp konteynırlarının içinde plastik pet şişe ve karton toplayan,kendi çocuğuyla yaşıt bir başka çocuğa,

-Bir dakika çarpmasın! dedi baba.

Bunu söylerken kastettiği kişi kendisi değil çocuğuydu aslında. Tabiricaizse cicili biçili giydirdiği çocuğuna, sokakta çöplerin içinde karton ve plastiktoplamakta olan çocuğun çarpmasını engellemeye çalışıyordu. Üç kişi arasındageçen tek cümlelik bir diyalog ama hissettirdiği tüm hayatınızı etkileyebiliraslında.

Ekonomik sıkıntılar çeken bir ailenin çocuğu, bir savaş mağduru, belkide ailesini kaybetmiş bir çocuk kim bilebilir ki? Hayatın verdiği bütünolumsuzlukları, o küçücük yaşında sırtlamış duruyordu o kaldırımda. Ayaktadurabilmek için, ailesinin geçimine yardımcı olabilmek için. Belki de sokağazorla çıkarılmıştı. Kendi yaşıtı olan bir çocuğun o güzel ve temiz kıyafetlerlebabasının elini tutmuş, sokaklarda dolaşıyor olması ne hissettirmiştir kimbilir? O an o cümleyi duymamış bile olabilir.

Peki ya kirlenmeyen çocuk?

Baba çocuğunun kirlenmesini istememişti o an. Başka yerde başkaçocuklarla kirlenmesine müsaade ediyor mudur?

Çocuk bu; kirlenmesi gerekir. Oyun oynarken, parkta koşarken, yemekyerken ama çalışırken değil. Çocuk işçiyken değil.

Kirletilmesine müsaade edilmeyen çocuk, diğer çocuğu çöplerin arasındagörünce veya onun babasını yanında görmeyince ne düşünmüştür? Kendi yaşıtındakibir çocuğun, o yaşta para kazanmaya çalıştığını anlamış mıdır? En önemlisiçocuğun babası yanında olmadan da (her ne kadar tehlikeli olsa bile) tek başınageç vakitlerde nasıl sokağa çıkılabileceğini düşünmüştür?O yirmi saniyeyi bulmayan diyalog ve bakışmalarbitti. Baba ve çocuğu yoluna (çocuk kirlenmeden) devam etti. Diğer çocuk iseorada kaldı çünkü daha karıştıracak birkaç tane çöp poşeti duruyordu. Ekmekparası ya bırakıp gidemezdi. Hal böyle olunca kirlenmek bile güzel olmuyor.

Bir çocuk tek başına sokaklarda ekmek davasına düşmüşse, onu sokağın yada oyunların tozu değil hayatın zorlu şartları kirletmiştir. Baban ya da annenelini tutmuyorsa başka çocuklarla da oynayamazsın veya yanlışlıkla çarpamazsınonlara.Hayatın herkes için aynı şartları oluşturmadığıkesinleşmiş bir durum. Savaşlardan kaçanlar, kıyılarda cesetlerinerastlananlar, organ mafyalarına kurban gidenler, zorla savaşa sürüklenenler,savaştırılanlar, sokaklarda yaşayanlar, annesi babası olmayanlar, tacizetecavüze uğrayanlar, okuyamayanlar ve daha birçok şey ama çocuklar bu kadarkötülüğün içende yaşamaya çalışıyorlar; kötülük bir gün dünyayı terk edecekmişgibi.

SON 5 YAZISI

Kirlenmek her zaman güzel mi?

08 Ekim 2019 08:55

OKU