60+ YAŞINI DOLU DOLU YAŞAMAK İSTEYENLERE

TÜM YAZILARI SON GÜNCELLEME:

TAZELENME ÜNİVERSİTESİ

Bu yazımda siz değerli okurlarımla çok güzel bir sosyal sorumluluk projesi üzerinde duracağız. ''Okumanın yaşı yoktur!'' Ne kadarda doğru bir cümle değil mi? İnsan yapısı gereği düşünen ve sorgulayan bir varlıktır. Bu da insanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden birisidir. İnsan bilgiye ulaşma yolunda keşfetme ihtiyacı duyar, farklı metotlar dener. Devletler tarafından sistematik eğitim dönemleri oluşturulur. Bu eğitim süreçlerini bitiren bireyler belirli alanlarda uzmanlaşarak ilerlerler. Fakat insanın bilgiye ulaşma isteği her zaman devam eder. Yükseköğrenim bireylere araştırma yöntemlerini sunar ve sürekli araştırmaya teşvik eder. Fakat yükseköğrenim kurumlarında yaş sınırı olmasa da toplum baskısı ve kuşak çatışması sebebiyle birçok yaş alan birey bu durumu düşünmeye bile cesaret edememektedir. Öncelikli olarak yapılması gereken toplumumuzdaki bu ön yargıyı kırmak ve yükseköğrenim veren üniversitelerimizde kuşak dayanışması sağlayarak yaş ayrımcılığının tamamen kalktığı bir eğitim ortamı oluşturmaktır. Bu da beraberinde tecrübe ve enerjinin bir arada bulunduğu verimli bir ortam oluşturacaktır. Tamamen ön yargıları kıramadıysak bile toplumumuzda ileri yaş gruplarının da yararlanabileceği üniversitelerin oluşturulması geleceğe dair umutlarımızı tazelemektedir.

Şimdi hep beraber Tazelenme Üniversitesini tanıyalım;

Tazelenme Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan'ın önderliğinde geliştirilmiş bir sosyal sorumluluk projesidir. Tazelenme Üniversitesi'nin misyonu, yaşlılıkta bilgi, beceri ve yeteneklerin korunmasını; yenilerinin kazanılmasını sağlayarak, kaliteli ve başarılı yaşlanmanın temelini atmaktır. Tazelenme üniversitesinin vizyonu ise, Türkiye'de yeni bir yaşlı algısı oluşturulması; Türkiye'ye özgü, dünyada da örnek teşkil edecek bir yaşlı üniversitesi modeli geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu üniversitenin katkısıyla bulunduğumuz yaşın farkına vararak en aktif ve en verimli bir yaşlılık dönemi geçirebiliriz.

Tazelenme Üniversitesi'nin 2017-2018 dönemi itibarıyla kampüsleri:

Akdeniz Üniversitesi İstanbul Nişantaşı ÜniversitesiAlanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) ÜniversitesiEge ÜniversitesiMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Tüm kampüslerde, ev sahibi üniversiteler sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde gönüllü olarak kapılarını açmakta; ders veren öğretim üyeleri yine gönüllülük esasıyla görev almaktadırlar. Gönüllülük esasına dayandığından eğitim için ayrıca herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Tazelenme Üniversitesi'nin kampüslerinde bir yandan teorik derslerle yaşam boyu öğrenmenin gerçekleşmesi sağlanırken öte yandan uygulamalı derslerle öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerine olanak tanınmaktadır. Kampüslerde öğrenim gören genç kuşakların Tazelenme Üniversitesi öğrencileriyle aynı ortamda buluşması, onların bilgi ve tecrübelerinden yararlanması, eğitimin hedefleri arasında yer almaktadır.

Tazelenme Üniversitesine başvuru yapabilmenin şartı en az 60 yaşında olmak ve en az lise düzeyinde eğitim seviyesine sahip olmaktır. Bu süreçte güz ve bahar dönemi olmak üzere 8 dönem yani 4 yıllık bir eğitim süreci yer almaktadır. Genel olarak kampüslere göre farklılık göstermekle birlikte, antropoloji, hukuk, ekonomi, üroloji, nöroloji, diyetetik, felsefe, psikoloji, anatomi, arkeoloji, ortopedi, tamir atölyesi, kazak örme, aşçılık, seminer, yaşam boyu spor gibi dersler verilmektedir. Bu eğitim sürecinde herhangi bir sınav yapılmamaktadır, sunum ve ödevlerle notlandırma işlemi sağlanarak bireyleri almış oldukları eğitimden en yüksek verimi almaları sağlanacaktır. Ayrıca mezun olabilmek için en az 50 sayfalık bir tez hazırlanması gereklidir. Mezuniyet sonunda ise öğrencilere katılım belgesi verilmektedir. Çok ince düşünülmüş ve her ayrıntısına önem verilmiş bu proje ileri yaş grubunda olan bireylerimiz için harika bir fırsat. Müfredatta bulunan dersler de incelendiğinde çok kapsamlı ve farklı birçok konuyu ele alan ders içerikleri bulunmaktadır. Sizler de ''Tazelenme Üniversitesi'ne '' başvuru sağlayarak eğitim hayatınıza geri dönebilir kendinizi birçok alanda geliştirebilirsiniz. Harika dostluklar, keşfedilmeyi bekleyen sınırsız bilgiler sizleri bekliyor. Bulunduğunuz kampüs içerisinde farklı yaş gruplarıyla beraber olmak, sosyal izolasyondan uzak durmak emin olun size çok iyi gelecektir. Sürekli işleyen bir belleğe sahip olmak, bilişsel aktiviteler, yeni öğrenilen bilgiler sizi zihnen formda tutacak ve Alzheimer, demans gibi ilerleyici nörodejeneratif hastalıklardan en az hasarla kurtulmanıza veya bu hastalıkların olumsuzluklarını en az kayıpla tolere etmenize destek olacaktır.

Unutmayın güzel yaş almak bizim ellerimizde. Sağlıcakla kalın…

GERONTOLOG HÜSNA ANIK

https://tazelenme.com/hakkinda

SON 5 YAZISI

Ufak Dokunuşlarla Evlerimizi Yaşımıza Uygun Hale Getirmek

10 Mart 2022 12:46

OKU

İLERİ YAŞTA OLUŞABİLECEK STATÜ KAYIPLARI

11 Ekim 2021 08:26

OKU

Yaşlılarda Malnutrisyon (Beslenme Bozukluğu) Riski

08 Temmuz 2021 22:35

OKU

60+ YAŞINI DOLU DOLU YAŞAMAK İSTEYENLERE

10 Haziran 2021 08:02

OKU

Hüsna Anık Yazdı: Parkinson Hastalığını Tanıyalım Tanıtalım!!!!

23 Mart 2021 08:11

OKU