Velileri Okul Telaşı Sardı

TAKİP ET:
Yahya Kara

2019-2020 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günlerkala veliler, çocuklarına okul kıyafeti ve kırtasiye malzemesi alma telaşıyaşıyor.

9 Eylül'de başlayacak eğitim öğretim döneminde okulkıyafetlerinde yüzde 40 artış yaşanmasından dolayı veliler, çocuklarına tamtakım ve yedek kıyafet almakta güçlük çekiyor.

Okuldan okula değişen kıyafetlerinin ücretleri 80 ila 240lira civarında olması velilerin tepkisine neden oldu.

Aslan Giyim Mağazası yetkilisi fiyatların geçen seneyeoranla yüzde 40 oranın arttığını söyledi.

Velilerin kaliteli ürünleri tercih etmesi gerektiğinikaydeden mağaza yetkilileri, 'Piyasada çok tehlikeli kanserojen ürünler var, buhem kırtasiye hem de giyim ile ilgilidir. Biz her zaman kaliteye dikkat edenbir mağazayız. Velilerimizi ve öğrencilerimizin buradan memnun ayrılmasınıisteriz. Evet fiyatlarda artış var bunu biz de istemezdik. Yine de mümkünolduğunca velilerimizi zorlamayacak fiyatlarla ürünlerimizi satıyoruz. Şimdidenyeni eğitim ve öğretim sezonu hayırlı olsun.' dedi.

- ÖNCEDEN YEDEK KIYAFET ALINIRDI, ŞİMDİ TAM TAKIM KIYAFET ALINAMIYOR

Bir başka mağaza yetkilisi ise Ahmet Alptekin, fiyatlarıngeçen sene oranla yükseldiğini ve ailelerin alım gücünün azaldığını dilegetirdi.

Velilerin fiyat artışına tepki gösterdiğini ifade edenAlptekin, 'Fiyatlar yükseldi, velilerimiz tepkili. Velilerin alım gücü düştü.Önceden yedek alınırdı şimdi ise tam takım kıyafet alamıyorlar. İnşaallahfiyatlar düşer biz de velilere dilediği ürünleri kolayca satabiliriz.'değerlendirmesinde bulundu.

- VELİLERİN GÖZÜ OKUL KIYAFETLERİNDE

Eğitim öncesi eğitim kurumlarının açılmasıyla birliktekırtasiyeler ile okul malzemelerinin satıldığı işyerlerinde hareketlilik dikkatçekiyor.

Eğitim öncesi eğitim kurumlarının açılmasıyla birliktekırtasiyeler ile okul malzemelerinin satıldığı işyerlerinde hareketlilik dikkatçekiyor. Geçen yıla göre okul kıyafetleri daha yüksek fiyattan görücüye çıktı.

VELİLER, OKUL KIYAFETLERİNİN FİYATLARININ ARTMASINDAN ŞİKAYETÇİ

Türkiye'de okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretime giden 18milyon üniversiteye giden 8 milyon olmak üzere 26 milyon öğrencibulunuyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'innüfusundan daha fazla olan öğrencileri okul telaşı ve arkadaşlarına kavuşmaheyecanı sarmışken aileler de okul masraflarını düşünmeye başladı.

Her sene artan okul masrafları nedeniyle Eylül sendromuyaşayan aileler ise bu yıl okula yeni başlayan öğrenciler için en az 500 liraödeyecek.

Ailelerin ceplerinden eğitim bütçesinde kıyafet, ayakkabı,çanta ve kırtasiye masrafları için ceplerinden 500 lira ile 1500 lira çıktığıaçıklandı. Milli Eğitim tarafından yasal olmadığı açıklansa da okullartarafından istenen bağışlar da eklendiğinde bu rakam daha da yükseliyor.

Ayakkabılar ile kıyafetler 300 liradan başlıyor. Okul çantası, kalem, defter gibi öncelikli kırtasiye çeşitleri ise 250 ila 900 lira arasında değişiyor. Okula yeni başlayan bir öğrenci için aileler 500 lira ila 1500 lira harcıyor.

UCUZ ÜRÜNLERE DİKKAT

Fiyatların pahalı olması aileleri ucuz ürünlereyönlendiriyor. Ucuz kumaşlardan yapılan okul kıyafetleri bir kaç yıkamadaaşınıyor. Ucuz ayakkabılar çocukların ayak sağlığını olumsuz etkilerken ucuzaalınan Çin malı kırtasiye setleri de kanserojen maddeler içeriyor.

Ucuz ve markasız kırtasiye ürünleri hakkında uyaran TümKırtasiyeciler Derneği (TÜKİD), yaptığı açıklamada ürünlerin denetimdengeçtiğini hatırlatarak, testlere gönderilen ürünlerin testleri geçememesidurumunda Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi'ne aktarıldığını vurguladı. TÜKİD,tüketicilerin sakıncalı ürünleri http://guvensizurun.gov.tr adresinden takipedebileceklerini vurgulayarak tüketicilerin alışveriş yaparken görmüş olduğusakıncalı ürünler için de ALO 175'i arayarak şikayet edebileceklerinin altını çizdi.

TÜKİD tarafından yapılan açıklamalarda şu bilgilere yerverildi;

'Sağlıklı nesiller için güvenli kırtasiye ürünlerininkullanılması gerekiyor. Güvenli kırtasiye ürünleri ise kırtasiyecilerden alınanürünlerle sağlanıyor. Kırtasiye ürünlerini tanıdığınız kırtasiyeciden ya dazincir marketlerden alın. Kötü kokan ürünleri almayın. Kokulu silgilerkanserojen maddeler içerebileceği için bunları almayın. Oyun hamuru alırkenkatkı maddesi içermeyen ve çabuk kurumayan ürünleri alın. Ürünlerin üzerinde CEibaresi bulunmuyorsa bu ürünleri tercih etmeyin.'

ÇOK OKUNANLAR
Pervari'de Sıcak Saatler... Yaralılar var!
Sağlık Bakanlığının Siirt'e Alacağı Personel Alımı Kura Sonuçları Açıklandı
Pervari'de Çıkan Silahlı Çatışmada 1'i Ağır 4 Kişi Yaralandı
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ekmen'den Pervari'de Yaşanan Olaylara İlişkin Açıklama: 'Adayımızın Kardeşi Ağır Yaralı'
Güncel sigara fiyatları 7 Nisan 2024
Bakan Göktaş: 8 bin personel alımını bayramdan önce gerçekleştireceğiz
Ali Yalçın'dan Memur ve Emekli Maaşları Zammı Açıklaması
Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanının Kazandığı Tatvan Belediyesinin Borcu Belli Oldu!  Siirt Belediyesinden Bile Daha Fazla
BUNLARA DA BAKIN
Siirt Özel İdare Spor küme düştü
Son dakika: İYİ Parti'nin yeni başkanı belli oldu!
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR