Siirt Üniversitesi'ne TÜBİTAK Desteği

Siirt Üniversitesi'nin ihtisas alanı olan 'tarım ve hayvancılık' üzerine yapılan bilimsel projeleri kabul görmeye devam ediyor.

TAKİP ET:
Vedat Aydın

Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Fatih Çığ, Doç. Dr. Behçet İnal, Doç. Dr. Harun Bektaş, Dr. Öğr. Üyesi Halil Dilmen, Arş. Gör. Dr. Murat Şahin, Arş. Gör. Dr. Utku Şanver, Arş. Gör. Sedriye Çatkın ve Arş. Gör. Suna Çakmak'ın tarımsal biyoteknoloji alanındaki güncel ve öncelikli konularda hazırladıkları 7 (yedi) farklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görülmüştür.

Ziraat Fakültesi öğretim üyesinin TÜBİTAK başarılarını tebrik eden Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, “Tarım ve hayvancılık alanında ihtisaslaşan Üniversitemiz akademik ve bilimsel çalışmalarla İhtisas alanlarında emin adımlarla ilerliyor. Ziraat Fakültesi, TÜBİTAK projeleri kapsamında hazırladıkları çalışmalar ile 7 (yedi) farklı proje ile desteklenmeye değer görülen projeler arasında yerini aldı. Şimdiye kadar pek çok TÜBİTAK projesinde yürütücü ve yardımcı araştırmacı olarak görev alan öğretim elemanlarımız güncel ve öncelikli alanlarda yaptığı projeler ile Üniversitemizi başarı ve gururla temsil ediyor. Üniversitemizi gururlandıran öğretim elemanlarımızı kutlar, başarılarının devamını dilerim.” dedi.

Ziraat Fakültesi Öğretim Elemanlarının TÜBİTAK Tarafından Desteklenen Projeleri Şu Şekildedir;


1) Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi ile ortaklaşa sunulan, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behçet İNAL ile Bitki Koruma Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Halil DİLMEN'in yardımcı araştırıcı ve Araştırma Görevlisi Suna ÇAKMAK'ın bursiyer olduğu “Multitrofik Etkileşimler: Mikroorganizma Kompleksi (Trichoderma, Mikoriza)'nin Domates Bitkisi (Solanum lycopersicum L.) Aracılı Fitofag Böcekler [Macrosiphum euphorbia (Thomas) (Hemiptera: Aphididae), Tuta Absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae)] ve Bunların Avcısı Chrysoperla carnea (Steph.) (Neuroptera: Chrysopidae) Üstündeki Moleküler ve Demografik Etkileri” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi desteklenmeye değer görülmüştür.

2) Bingöl Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi ile ortaklaşa sunulan, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behçet İNAL ve Araş. Gör. Sedriye ÇATKIN'nın yardımcı araştırıcı olduğu “Mitokondriyal Uncoupling Protein Mutantı Arabidopsis thaliana`da Kuraklık Stresi Cevabının Retrograd Sinyalleme ve Transkriptomik Seviyede Araştırılması” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi desteklenmeye değer görülmüştür.

3) Çukurova Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi ile ortaklaşa sunulan, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun BEKTAŞ ve Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Murat ŞAHİN'in yardımcı araştırıcı olduğu "Zeytinde (Olea europaea L.) Adventif Köklenme Mekanizmasının Morfolojik, Histolojik ve Moleküler Yöntemler ile Araştırılması" başlıklı TÜBİTAK 3501 projesi desteklenmeye değer görülmüştür.

4) Kayseri Üniversitesi, Siirt Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi ile ortaklaşa sunulan, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun BEKTAŞ'ın yardımcı araştırıcı olduğu “Bitki Büyümesini Teşvik Edici Gen Taşıyan Bacillus thuringiensis Suşlarının Belirlenmesi ve Mikrobiyal Gübre Adayı Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi desteklenmeye değer görülmüştür.

5) İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi, Siirt Üniversitesi, Met Advanced Technology Systems, DRONEQUBE ve UZBAŞ ARBORETUM ile ortaklaşa sunulan, Bitki Koruma Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Utku ŞANVER'in yardımcı araştırıcı olduğu “Yapay Zeka ve IHA Destekli, Otonom Bitki Sağlığı Tespiti ve Hassas Tarım Püskürtme Sistemi” başlıklı TÜBİTAK-TEYDEB 1711 (Yapay Zekâ Çağrısı) projesi desteklenmeye değer görülmüştür.

6) TÜBİTAK–2218 Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında sunulan ve danışmanlığını Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behçet İNAL'ın yaptığı “Organik Tarıma Uyumlu Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Genotiplerinin Yüksek Sıcaklığa Toleransının Agronomik ve Moleküler Seviyede Belirlenmesi” başlıklı proje desteklenmeye değer görülmüştür.

7) TÜBİTAK–2218 Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında sunulan ve danışmanlığını Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih ÇIĞ'ın yaptığı “Mikrobiyal ve Organik Gübrelemenin Sulu ve Kuru Şartlarda Kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Bitkisinin Bazı Agronomik, Verim, Kalite ve Fizyolojik Özellikleri Üzerine Etkisinin Belirlenmesi" başlıklı proje desteklenmeye değer görülmüştür.

TÜBİTAK tarafından kabul edilen projeler öncelikle Siirt Üniversitesi'nin akademik başarısına, ülke ekonomisine ve bilim dünyasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

ÇOK OKUNANLAR
Okullar 1 hafta erken kapanacak!
Siirt Belediyesinde 11 Müdür Değişti! İşte Yeni Müdürler...
Siirtli Asker İstanbul'da Hayatını Kaybetti 
Kaplan: 'Halı fuarları sektöre ve ülkemize dinamizm katıyor'
Siirt Üniversitesi Hakkında Şok İddia! Öğretim üyesi, milyonlarca lira ile kayıplara karıştı
Siirt'te en çok hangi soyadı kullanılıyor?
Siirt Tekstil Fabrikasına Personel Alınacak
Siirt'te 'Forex' operasyonu: gözaltılar var!
BUNLARA DA BAKIN
Siirt'te boynuna ip dolanan Muhammed Asaf, ambulans helikopterle sevk edildi
Siirt'te sürücüsünün kontrolünden çıkan traktör şarampole devrildi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR