Siirt Teknikerler Derneği Başkanından Çarpıcı Açıklamalar

TAKİP ET:
Yahya Kara

Siirt Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mansur Güneş, 13 bin gıda teknikerinin çıkan yasa ile işsiz kalacağını belirtti.

Başkan Güneş, ''06Aralık 2019 Tarih ve 30970 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan ''Gıda Yemİşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine DairTebliğ'' (Tebliğ No: 2019/48)'e istinaden 13 bin gıda teknikeri işsiz kalacaktır.''dedi.

Yıllardır turizm sektöründehizmet veren gıda teknolojisi (gıda teknikerleri) mezunlarını işsiz bırakıldığını belirtenGüneş, şöyle konuştu:

'06.12.2019 Tarihli30970 Sayılı Resmi Gazete Gıda ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması ZorunluMeslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair 2019/48 Tebliğ'de Gıda Teknolojisi önlisans mezunlarının maddi ve manevi hak kayıplarına sebebiyet veriyor olmasınedeni ile Ek1 listesindeki maddelerin tekrar değerlendirmeye alınmasınıistiyoruz.

29.Madde debelirlenen meslek grupları arasında Devlet üniversitelerinde okutulmakta olanGıda Teknolojisi bölümüne yer verilmeyerek özel sektördeki istihdam imkanları elimizden alınmıştır.

Bu bölümdersleri arasında gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi eğitimleri örgünolarak öğrenen Gıda Teknikerlerinin mağduriyetinin giderilmesi 10-15 yıltecrübesi bulunan bu meslek çalışanlarının yükselmiş olduğu yöneticilikgörevinden uzaklaştırılmasının ve işsizlik ile karşı karşıya bırakılmasınınengellenmesi için Gıda Teknolojisi (Gıda Teknikerliği) Bölümünün EK 1 listesineeklenmesini gerekmektedir.

5179 sayılı Gıdaların Üretimi,Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Kapsamında tüm haklarımız ve sorumluyönetici olma yetkimiz mevcut iken;

5996 sayılı Gıda Ve Yem Kanunu yayınlanmasıile EK 1 de sadece lisans mezunlarına 25 iş kolunda yetki verilmesi ile önlisans mezunu gıda teknikerleri olarak mesleki hak kaybına uğradık.

2019 / 48 nolu Tebliğ(06/12/2019 tarih ve 30970 sayılı R.G) de yayınlanması ile; Son olarakçalışmakta olduğu EK.1'in 29. Maddesi ''Konaklama tesislerinde '' de hakkaybına uğrayarak tamamen mesleğimiz silinmiştir.

Hali hazırda sektörde çalışanve mezun vermeye devam eden 2000 yılından 2020 yılına kadar yaklaşık 13.000gıda teknikerleri işsizlikle karşı karşıya bırakılıyor. Gıda teknolojisi gıdateknikerleri de ek 1 listesine eklenmeli mağduriyetimiz giderilmeli yoksaüniversiteli işsizler kervanına ekleneceğiz.''

Güneş, hükümeti ve yasa çıkarıcıları(TMBB) bu kadar üniversite mezununun işsiz kalmaması yönünde göreve davet etti.

ÇOK OKUNANLAR
Pervari'de Sıcak Saatler... Yaralılar var!
Sağlık Bakanlığının Siirt'e Alacağı Personel Alımı Kura Sonuçları Açıklandı
Pervari'de Çıkan Silahlı Çatışmada 1'i Ağır 4 Kişi Yaralandı
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ekmen'den Pervari'de Yaşanan Olaylara İlişkin Açıklama: 'Adayımızın Kardeşi Ağır Yaralı'
Güncel sigara fiyatları 7 Nisan 2024
Bakan Göktaş: 8 bin personel alımını bayramdan önce gerçekleştireceğiz
Ali Yalçın'dan Memur ve Emekli Maaşları Zammı Açıklaması
Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanının Kazandığı Tatvan Belediyesinin Borcu Belli Oldu!  Siirt Belediyesinden Bile Daha Fazla
BUNLARA DA BAKIN
Vincent Van Gogh'un eserinde yer alan 'tavus kelebeği' Siirt'te görüldü
Kurtalanlı gençlere ''Geçmişi Geleceğe Taşımak Semineri''
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR