Siirt'te Yediğimiz Gıdaların Denetimi Yapıldı

TAKİP ET:
Yahya Kara

Türkiye genelinde olduğu Siirt'te de 'DenetimSeferberliği' sloganı ile başlatılan ve tüm kontrol görevlilerinin katılımıyla denetlemesüreci gerçekleştirildi.

Gıda güvenirliğini sağlamak amacıyla Siirt ilmerkezi ve ilçelerindeki üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde denetimlergerçekleştiriliyor.

Denetimlere Siirt İl Tarım ve Orman MüdürüErgün Demirhan, İl Gıda ve Yem Şube Müdürü Enver Özdemir ve Gıda kontrolörüpersonel katıldı. Denetim sonrasında açıklamalarda bulunan İl Müdürü ErgünDemirhan, gıda denetimlerinin yıl boyunca da aralıksız devam ettiğini ifadeederek, 'Bilindiği üzere, 5996 sayılı 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı,Gıda ve Yem Kanunu' gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketicisağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması Bakanlığımızsorumluluğundadır. Ülkemizde gıda güvenirliğine yönelik denetimler;Bakanlığımıza bağlı 81 il müdürlüğü ve illere bağlı yetkilendirilmiş ilçemüdürlüklerinde çalışan kontrol görevlilerimizce yürütülmektedir. 25-30 Kasım2019 tarihlerinde denetim seferberliği başlatılmış olup bu kapsamda; et ve etürünleri, süt ve süt ürünleri üretim tesisleri, ekmek ve ekmek çeşitleri ileunlu mamul üreten iş yerleri, kasap ve şarküteri ile bakkal, market, büfe gibiiş yerleri, okul kantinleri ve yemekhaneleri (üniversite kampüsleri dahil) velokanta-restoran, dönerci, fastfood gibi toplu tüketim yerlerine eş zamanlıdenetimler gerçekleştirilmektedir. Denetim seferberliğinde il kontrolgörevlilerimizle denetim faaliyetlerimiz yoğun bir şekilde sürmektedir.' dedi.

Denetimlerde görülen aksaklıklar konusundaöncelikle işletmelere süre verildiğini, gerektiği hallerde idari yaptırımuygulandığını ve yine gerekli görülen hallerde numune aldıklarını söyleyen İlMüdürü Demirhan, numuneler analiz edildikten sonra uygunsuzluk tespit edilmesihalinde yasal işlem uygulandığına dikkat çekti.

Ergün Demirhan, 'Çiftlikten sofraya, hammaddenin başlangıcından son mamule kadar her aşamada denetim faaliyetleriyürütüyoruz. Kontrol planları kapsamında risk esasına göre uygun sıklıkta,haber vermeden hassasiyetle denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. İl müdürlüğümüz2017 yılında yapılan denetim sayısı: 1 bin 598 adet, 2018 yılında yapılandenetim sayısı: 2 bin 13 adet, 2019 yılı 1 Ocak ayından bugüne kadar 2 bin 600adet denetim gerçekleştirilmiştir. 2017 yılına göre denetim oranında % 60'ınüstünde artış sağlanmıştır. İlMüdürlüğümüze 2018 yılında Alo 174 Gıda hattına toplam 72 adet şikayettebulunulmuş olup 2019 yılında Alo 174 Gıda hattına toplam 52 adet şikayetbaşvurusu alınmıştır. Şikayetler denetimlerle sonuçlandırılmıştır. Aynı zamanda2019 yılında yapılan denetimlerde toplam 84 adet numune alınmıştır.' diyekonuştu.

Denetimlerimiz aralıksız devam edecektir. Eniyi denetçi tüketicidir bilinci ile vatandaşlarımızın gördükleri sorun vesıkıntıları ALO 174 GIDA HATTI'na ihbarda bulunmaları durumunda gereklidenetimler yapılıp bilgilendirilecek.