Siirt'te Mobil Kanser Tarama Aracı Hizmete Girdi

TAKİP ET:
Yahya Kara

Siirt'in Kurtalan ilçesinde mobil kanser tarama aracıdüzenlenen törenle hizmete başladı.

İl Sağlık Müdürlüğünce hazırlanan, GAP Bölge Kalkınma İdaresiBaşkanlığı tarafından kabul edilen, 'Bugün Gel Projesi' kapsamındaalınan mobil kanser tarama aracı hizmet vermeye başladı.

Kurtalan Selahaddin Eyyubi İmam Hatip Ortaokulu konferanssalonunda düzenlenen 'Mobil MamografiAracı Proje Tanıtım Programı'na; Vali Ali Fuat Atik, eşi Fulya AtikHanımefendi, Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Yunus Fırat, Kurtalan Kaymakamı İhsanEmre Aydın, İl Emniyet Müdürü Saruhan Kızılay, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Erman, kurum temsilcileri, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre Ömür,İlçe ve köylerde yaşayan vatandaşların kanser taraması için hastaneleremüracaat oranının düşük olmasının bu projenin hayata geçmesinde önemli birfaktör olduğunu ifade etti.

Ömür, Projenin Siirt merkez ve ilçelerinde uygulanacağınısözlerine ekledi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagilise, kanserin dünyada en önemli sağlık sorunu olduğunu dile getirerek, bu projeile özellikle kırsal alandaki vatandaşlara hizmet verme şansı bulabileceklerinikaydetti.

Amaçlarının kırsalında yaşayan vatandaşların yaşamkalitelerini daha da yükseltmek olduğunu kaydeden Karahocagil, bu projede emeğigeçen herkese teşekkür etti.

Vali Ali Fuat Atik'in eşi Fulya Atik de, farkındalık oluşturmak,risk faktörlerini ortadan kaldıran bir yaşam tarzını teşvik etmek, kapsamlı birtarama çalışması yürütmek, teşhis ve tanı merkezlerini yaygınlaştırmak, tedavive bakım olanaklarını geliştirmek gerektiğini belirtti.

Günümüzde meme kanserinin öldürücü, en sık görülenkanserlerin başında geldiğini aktaran Bayan Atik, şunları kaydetti:

'Her aşamada, her süreçte devletin, sivil toplumun,ilgili sektör kuruluşlarının ve bilim insanlarının yapacakları önemli görevlerbulunduğuna işaret ederek, 'Tedbir, teşhis, tedavi aşamalarının herbirinde, toplumsal dayanışma ve işbirliğine ihtiyaç var. Kanserin, erken tanıile önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.'

Konuşmaların ardından projede emeği geçen personeleplaketleri Vali Atik ve eşi Fulya Atik tarafından verildi.

Daha sonra protokol üyeleri tarafından mobil kansertarama aracı kesilen kurdele ile hizmete açıldı.