SİİRT'İN İLK KADIN OTOBÜS ŞOFÖRLERİ

TAKİP ET:
Yahya Kara

Siirt Belediyesi'nde, toplu ulaşım araçlarından 5 kadınsürücü, direksiyon başına geçerek hizmet vermeye başladı.

Siirt Belediyesi'nin kadın otobüs şoförü ilanından sonramülakat sınavını geçen Songül İnal, Hülya Yıldız, Nurcan Aksöz Yüsra Yılmaz veAyşe Akyol adlı kadınlar, 4 Kasım günü uygulama sınavına alındı. Sınavıbaşarıyla geçen kadın sürücüler, direksiyon başına geçerek trafiğe çıkmayabaşladı.

Kadın sürücüler, kullandıkları otobüslere binen yolcularıTürkçe, Kürtçe ve Arapça selamlıyor. Başta kadınlar olmak üzere kent sakinleriise, belediyenin hayata geçirdiği kadın sürücü uygulamasından son derecememnun.

Siirt'in ilk kadın belediye otobüsü sürücülerinden NurcanAksöz ve Songül İnal, kadın istihdamının artırılması gerektiğini söyledi.

Siirt'in ilk kadın otobüs şoförleri arasında yer almanınsevincini yaşadığını ifade eden Nurcan Aksöz (25), belediyenin ilanını görmesiile birlikte ehliyetini yenilediğini ve başvurusunu yaptığını belirtti.

'KADINLAR HER İŞİ YAPABİLİR'

Kentte kadın şoförlerin trafikte az olduğunu ifade edenAksöz, 'Aklımda bir an bile 'erkeklerin işidir' diye düşünce oluşmadı. Aksinekadınlar 'her işi yapabilir ve başarabilir' düşüncesiyle hareket ettim. Tabiburada belediyenin kadın istihdamı yapması da önemli. Sadece belediyelerdedeğil, özel ve kamu kurumlarında da kadın istihdamının arttırılmasının yollarıbulunmalı' dedi.

KADIN SÜRÜCÜLERDEN DESTEK

Aksöz, kent halkının kadın şoförlerle seyahat etmektenoldukça memnun olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: 'Hem yolcular hem detrafikte bulunan kişiler, bundan çok memnun. Özellikle kadın şoförler, trafiktebizi gördüğünde selam veriyor. Bugüne kadar tepki almadık ama geçen gün yaşlıbir amca; 'Bir işimizi elimizden almadığınız kalmıştı, o da oldu' diyerekduruma şaka yollu takılmıştı.'

25 Kasım'a yaklaşırken kadın cinayetlerinde yaşanan artışada değinen Aksöz, 'Kadına yönelikşiddetin durdurulması isteniyorsa, kurumların buna yönelik adım atmasıgerekiyor. Öncelikle kadının ekonomik bağımsızlığı olmalı. Bu tip istihdamıartıracak uygulamalar kadına yönelik şiddetin önüne geçebilir' diye konuştu.

'İŞ AYRIMI OLAMAZ'

Şoförlerden Songül İnal da, kadın sürücü uygulamasından herkesin çok memnun olduğunu ifade etti. İnal, 'Erkek işi, kadın işi diye bir ayrım olamaz. Kadınlar erkekler ile aynı işleri yapabiliyor. Kamu kurumlarında kadınlar ile erkekler aynı işi yapabiliyor ama özel sektörde özellikle tarım işinde çalışan kadınlar daha az ücret alıyor. Bunların bir şekilde önüne geçilmeli ve eşit ücret alınmalı' diye belirtti